Težak poraz Erdogana na izborima

Težak poraz Erdogana na izborima

Težak poraz Erdogana na izborima.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je rano jutros da njegova vladajuća stranka nije postigala željeni rezultat na jučerašnjim lokalnim izborima, dodajući da će izvršiti samokritiku i pozabaviti se nedostacima.

Turci su kaznili Erdogana i njegovu stranku juče na lokalnim izborima širom zemlje, srušivši predsjednikove nade da će vratiti opštine u Istanbulu i Ankari koje je opozicija osvojila 2019. godine.

Obraćajući se pristalicama u Ankari, Erdogan je rekao da izbori nisu kraj, već prekretnica za njegov savez, te dodao da je izborni ciklus, koji datira iz prošlog maja i koji je iscrpio tursku privredu, sada završen.

Aktuelni opozicioni gradonačelnici Istanbula i Ankare proglasili su u nedjelju pobjedu na lokalnim izborima što znači da je stranka turskog predsjednika izgubila u dva najveća grada u zemlji.

Istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu, kandidat glavne turske opozicione stranke CHP, proglasio je pobjedu rekavši da vodi s više od milion glasova nakon što je prebrojano 96 odsto glasačkih listića.

Gradonačelnik Ankare Mansur Javas, takođe iz stranke CHP, proglasio je pobjedu u tom gradu. „Izbori su završeni, nastavljamo služiti Ankari i njenih šest miliona stanovnika bez diskriminacije“, obećao je, prenosi „Index“.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.