Tucindan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Tucindan, praznik pred Badnji dan, kada se priprema hrana za Božić.
Po srpskom običajnom kalendaru, Božić se slavi tri dana, 7, 8. i 9. januara, ali se kao praznični dani računaju i današnji Tucindan i sutrašnji Badnji dan.
Na Tucindan se priprema meso za božićnu pečenicu. Prema narodnom verovanju, od te pečenice zavise sreća i blagostanje kuće.
U gradovima se meso kupuje, a u selima se prase ili jagnje za pečenicu odredi znatno ranije i hrani posebnom hranom.
Uz to, negde se pripremaju ćurka, guska ili pile.
Od Tucindana počinje i spremanje kuće za Božić.
Domaćica priprema brašno za mešenje, posudu sa zrnevljem žita, menja slamu u gnezdima za živinu, pribavlja suve šljive, smokve, orahe, novčiće i bombone koje će na Badnje veče prosuti po slami rasutoj u kući, a deca će ih pokupiti pijučući.
Decu na današnji dan, prema narodnom verovanju, ne treba tući jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.
Prema verovanju, ništa se ne daje niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog domaćinstva.
S druge strane, trebalo bi vratiti sve dugove, da domaćin ne bi bio dužan do sledećeg Božića.
Ovo je i dan svetog Nauma Ohridskog Čudotvorca, učenika i nastavljača dela Ćirila i Metodija, koji se za života proslavio isceliteljskim moćima. Jedan je od utemeljivača medicine na našem tlu i osnivač Manastira Svetog Nauma na Ohridskom jezeru.
autor: http://kurir.rs