U Еvropu stiglo 180.000 tona pijeska iz Sahare

U Еvropu stiglo 180.000 tona pijeska iz Sahare

U Еvropu stiglo 180.000 tona pijeska iz Sahare.

Jak i topao vjetar donio je iz Afrike saharski pijesak, zagađujuću materiju prirodnog porijekla, kaže Andrej Šoštić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Prema prognozama meteorologa, taj pijesak je stigao čak do Švajcarske i u Еvropu donio oko 180.000 tona pijeska, rekao je za RTS Šoštarić .

Objašnjava da je potrebno pratiti prisustvo pijeska u vazduh jer je dokazano da ima negativan uticaj na zdravlje, objašnjava Šoštarić.

„Bio je najavljen sunčan dan. Nemamo klasične kišne oblake, već zapravo vidimo da nema sunca – upravo zbog toga što saharski pijesak ne dopušta zracima sunca da dopru do površine“, navodi sagovornik iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Opasnost po zdravlje

Šoštarić preporučuje da se smanji boravak napolju koliko je to moguće i da se prati koncentracija zagađujućih materija na dostupnim internet stranicama. Uz to, potrebno je izbjegavati fizičku aktivnost na otvorenom, dokle god je pijesak prisutan u vazduhu.

Saharski pijesak može se primijetiti na krovovima automobila i prozora.

„Večeras je najavljena kiša, ukoliko se ta prognoza i obistini, pijesak će se iz atmosfere prenijeti na tlo“, kaže Šoštarić.

Za utorak meteorolozi u Srbiji su objavili žuti alarm zbog grmljavine i pljuskova, i najavili temperaturu nižu za otprilike 10 stepeni.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.