Uskoro je upis u osnovne škole: Da li upisati dijete sa 6 ili 7 godina?

Uskoro je upis u osnovne škole: Da li upisati dijete sa 6 ili 7 godina?

Iako još nije vrijeme za polazak u školu, dilema je prisutna

Bližimo se periodu godine upisa djece u prvi razred osnovne škole. To je vrijeme kada se kod pojedinih roditelja, čija djeca tek trebaju da napune šest godina, javlja dilema – da li je njihovo dijete spremno za novu etapu života.

Prema zakonu, u prvi razred mogu da se upišu djeca koja do prvog septembra navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa. Kada je pravo vrijeme za polazak djece u školu, provjerila je Nevena Moravac.

Iako još nije vrijeme za polazak u školu, dilema je prisutna. Da li upisati dijete sa 6 ili 7 godina?

„Vidjeću sa stručnom službom, otiće na upis definitivno, a razmisliću i nakon njihovog mišljenja i odlučiću. Vidjeću koliko ona zapravo želi, koliko je spremna a iskreno meni ne bi smetalo ni da sačekam sljedeću godinu. Ne znam koliko će biti emocionalno zrela“, kazala je Branka Mijatović, majka je djevojčice koje u oktobru puni pet godina.

Upravo ta emocionalna zrelost jedan je od bitnijih faktora za polazak u školu. Tu su još kognitivna i socijalna zrelost ali i sposobnost komunikacije.

„Veoma je važno da služba, odnosno pedagozi i psiholozi objasne roditeljima o čemu se zapravo radi. Da li je to nedostatak u socijalnom ili emocionalnom smislu. Vi imate djecu koja ne mogu da komuniciraju, odnosno nisu razvijene socijalne vještine, jer spremnost za školu nije samo jedna vještina, to je skup vještina“, pojasnila je pedagog Tatjana Marić.

Ako se utvrdi manjak istih, struka savjetuje da bi, u tom slučaju,roditelji trebalo da sačekaju sa upisom djece u školu. Dijete time ništa ne gubi, smatra psiholog Danilo Ciganović. Ipak, roditelji su ti koji na kraju donose konačnu odluku.

„Kako roditelj vidi kako se dijete snalazi, u vrtiću, sa ostalima pa u samoj kući i ukoliko procijeni da je spreman bilo bi okej da dopusti da ide u prvi razred. Isto tako, mlađa djeca uz stariju djecu često znaju da brže napreduju i ako već vidimo da je savladalo slova, zna da sabira, oduzima, onda bi bilo šteta da ga ostavimo za sljedeću godinu“, istakao je Danilo Ciganović, diplomirani psiholog i psihoterapeut.

Zrelost svakog djeteta je individualna, bez obzira na uzrast, pa tako i vrijeme polaska u školu. Upravo zbog toga, svaki roditelj bi trebalo, prije nego što donese konačnu odluku, da se posavjetuje sa strukom.

autor:unaworld.com   foto:unaworld.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.