Usvojen Nacrt zakona o imunitetu

Usvojen Nacrt zakona o imunitetu

Usvojen Nacrt zakona o imunitetu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o imunitetu Srpske koji propisuje da najviši nosioci izvršne vlasti u Srpskoj nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti i na taj način se štite kao i nosioci zakonodavne i sudske vlasti.

Za ovaj akt glasalo je 47 poslanika, a niko nije bio protiv i niko uzdržan.

U obrazloženju ovog akta navodi se da je razlog za donošenje Nacrta zakona u činjenici da postojeće zakonsko rješenje, koje je 6. oktobra 2002. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik, ostavlja mogućnost vođenja krivičnih postupaka protiv najviših nosilaca izvršne vlasti, čime se utiče na nezavisnost i funkcionisanje izvršne vlasti.

Ovaj nacrt zakona biće upućen u javnu raspravu od 30 dana.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi čiji je cilj efikasnije i ekonomičnije sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Ovaj akt biće upućen u javnu raspravu od 30 dana.

U danu za glasanje usvojeni su i Nacrt zakona o lovstvu, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom režimu izvršenja kazne zatvora.

Parlament Srpske usvojio je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima u kojem se kao cilj navodi podsticanje privrednog razvoja Srpske stvaranjem stimulativnog pravnog okvira za ulaganja u oblast geoloških istraživanja, a ovaj akt biće upućen u javnu raspravu.

Poslanici su k znanju primili izvještaje o radu i reviziji finansijskog poslovanja RTRS-a od 2019. do 2022. godine.

Opozicija nije prisustvovala glasanju, nakon verbalnog incidenta koji se desio u skupštinskoj sali.

Za direktora Agencije za osiguranje Republike Srpske imenovana je Draženka Janjanin, a izabrani su i članovi Savjeta nacionalnih manjina Srpske.

Nakon glasanja, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić okončao je sedmu redovnu sjednicu.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.