Vanredna situacija u Petrinji i Sisku, očekuje se porast Kupe do 10 metara

Vanredna situacija u Petrinji i Sisku, očekuje se porast Kupe do 10 metara

Vanredna situacija zbog porasta Kupe proglašena je u Petrinji i Sisku, očekuje se vodostaj i do 10 metara, a iduća 24 sata smatraju se kritičnim za ovo područje, javljaju hrvatski mediji.

Mnoge nasipe, koji su na tom području oštećeni još od zemljotres, sanira Hrvatska vojska.

Vodostaj Kupe na mjernom području kod Petrinje jutros je u 5.00 časova iznosio 972 centimetara. Kupa je od ponoći narasla tri centimetra, što je nešto sporiji rast nego proteklih dana.

U mjestu Krnica kod Petrinje oko 30 pripadnika Hrvatske vojske ojačavalo je noćas dio nasip koji je stradao u zemljotresu.

„Mi smo se nadogradili s privremenim sistemima koji bi trebalo da izdrže. Nadamo se da neće biti novih kiša“, rekao je juče Zoran Đuroković, generalni direktor „Hrvatskih voda“.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović juče je obišao petrinjsko područje, a premijer Andrej Plenković područje Karlovca.

U Karlovcu su vodostaji Kupe i Korane počeli padati, ali se rijeke se povlače sporo, pa će i narednih dana uzrokovati probleme.

Najteže je nizvodno od Karlovca. Desetak je sela okruženo vodom i brojne su saobraćajnice poplavljene, a mještanima pomažu vatrogasci i spasioci.

Teško je i u Hrvatskoj Kostajnici, ali vodostaj Une pada, ukinuto je vanredno stanje, ali su na snazi vanredne mjere odbrane od poplave. Gradske ulice i mnoge kuće i dalje su pod vodom.

autor: nezavisne.com / foto: Tanjug.rs/AP

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.