„DOSTA JE, ODMAH NA IZBORE“ Veliki protest u Zagrebu protiv hrvatske vlade

„DOSTA JE, ODMAH NA IZBORE“ Veliki protest u Zagrebu protiv hrvatske vlade

Veliki protest u Zagrebu protiv hrvatske vlade.

Pod nazivom „Dosta je! Odmah na izbore“ danas se na Markovom trgu u Zagrebu država protest koji organizuje 11 parlamentarnih stranaka lijevo-liberalne opozicije.

Više hiljada ljudi se okupilo na Markovom trgu, ali i okolnim ulicama i trgovima.

Tokom protesta su vođe opozicije pozvale na odlazak premijera Andreja Plenkovića, na raspisivanje izbora…

Krenulo je i skandiranje okupljenih “Dosta je, vrijeme je, dole HDZ“, uzvikuju demonstranti.

– Poručujemo Andreju Plenkoviću: “Dosta je. Vrijeme je za otpor. Dosta je. Raspiši izbore” – kazala je Sandra Benčić iz Kluba poslanika zeleno-lijevog bloka

Učešće na protestu prijavilo je 11 opozicionih stranaka, od lijevog spektra do centra: SDP, Možemo!, Centar, IDS, HSS i Radnička fronta, Fokus, Socijaldemokrate, Reformisti, GLAS i Stranka s imenom i prezimenom…

Jedan od povoda za protest je imenovanje sudije Visokog krivičnog suda Ivana Turudića (62) za glavnog državnog tužioca.

Njegov izbor za glavnog tužioca pratila je SMS afera koja je izazvala oštre kritike i lijeve i desne hrvatske opozicije, ali i buru na društvenim mrežama, pa se tvrdilo da je Turudić neprikladan kandidat zbog svojih kontroverznih poznanstava i kontakata sa osobama koje su predmet istraga.

Zbog njegovog izbora izbio je i novi verbalni sukob najviših državnih funkcionera, predsednika Zorana Milanovića iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i premijera Andreja Plenkovića iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Sporni su Turudićevi kontakti sa bivšom državnom sekretarkom iz HDZ Josipom Rimac, optuženom za korupciju i bivšim čelnikom fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba, Zdravkom Mamićem.

– Svima je jasno, osim možda Plenkoviću, da je situacija s Turudićem bila kap koja je prelila čašu i nakon čega više nema smisla nastaviti rad u Saboru – rekla je na konferenciji za novinare na Markovom trgu Sandra Benčić..

Darija Orešković je poručila da pravo na državu pripada svima, a ne samo jednoj političkoj partiji i kriminalnom podzemlju.

– Glavni državni tužilac (Ivan Turudić) je po svojoj funkciji najvažnija osoba za zaštitu pravnog poretka, a sad HDZ daje tu moć u ruke čoveka koji je povezan s krim miljeom. Takva država je kriminalna i za to nismo ginuli. Ovaj protest pripada svima, ovo je uvod u parlamentarne izbore – rekla je Dalija Orešković iz Stranke sa imenom i prezimenom.

Poslanica Anka Mrak Taritaš je rekla da je dovoljno pogledati i vidjeti iz njihovih leđa da se “Plenković sa svojom vladom ogradio”.

Plenković: Fabrikuju krizu

– Ovo je veoma heterogena grupa, o ljudima koji ne podnose jedni druge, ali očigledno iz želje da poboljšaju svoju političku situaciju, iz želje da dobiju malo pažnje, idu na ovaj predizborni skup – rekao je predsjednik parlamenta Gordan Jandroković.

Premijer Andrej Plenković je prokomentarisao da opozicija, koja sve vrijeme nema ideje, fabrikuje krizu.

– Protiv čega će ljevica protestovati? Protiv rasta BDP-a, plaća, penzija, zapošljavanja, Rafala, Bredlija, Pelješkog mosta, LNG terminala, Vc koridora, Istarskog ipsilona, sredstava za obnovu Zagreba za koja smo se borili – rekao je sarkastično, prenosi Jutarnji list.

autor:http://srpskainfo.com

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.