Seizmolog iz Srpske: Više zona u BiH gdje su mogući jači zemljotresi, na meti BANJALUKA

Seizmolog iz Srpske: Više zona u BiH gdje su mogući jači zemljotresi, na meti BANJALUKA

Više zona u BiH gdje su mogući jači zemljotresi.

Četiri osobe su povrijeđene u zemljotresu koji je 30. decembra uveče pogodio Bosnu i Hercegovinu, sa epicentrom u centralnom dijelu zemlje, kod Zenice.

Snježana Cvijić Amulić, načelnik Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske govorila je da li se na ovom području mogu očekivati nova podrhtavanja tla.

Takođe, Cvijić Amulić je otkrila da li postoji ili ne veza između zemljotresa u Zenici sa zemljotresima u Srbiji i Hrvatskoj.

U više gradova Bosne i Hercegovine 30. decembra uveče osjetio se zemljotres jačine 4,7 prema informacijama Еvropskog i mediteranskog seizmološkog centra (ЕMSC).

Ona je objasnila koliko su ovakvi zemljotresi opasni.

„U principu zemljotres ove jačine je u stvari intenziteta oko 7 stepeni po Merkaliju i tada dolazi do takvih oštećenja kakva smo vidjeli u epicentralnoj zoni – to je rušenje dimnjaka, padanje crijepova sa krovova, pucanje zidova itd“, kaže Amulićeva, prenosi „N1„.

Naglasila je da u BiH ima više zona gdje su mogući jači zemljotresi.

„Ima više seizmogenih zona gdje se očekuju jači zemljotresi. U ovoj epicentralnoj zoni očekujemo zemljotres do 5,5 stepeni po Rihteru, ali nekad ranije 1386. godine kao kataloški podatak mapiran je zemljotres od 9 stepeni po Merkaliju. Dakle, mogu se očekivati jači zemljotresi do 6 stepeni po Rihteru, ali u posljednjih 100 godina se nije javio zemljotres koji smo imali 30. decembra. Međutim, moguće je očekivati zemljotres većih magnituda“, kaže ona.

Na pitanje može li se očekivati novo podrhtavanje tla u ovom području u narednim danima, ona kaže:

„Obično na to pitanje vam ne može niko odgovoriti. Mi možemo dati neku prognozu u smislu da je moguće očekivati i jače zemljotrese, ali da li će se to desiti sada ili u nekom narednom periodu tek možeme vidjeti. Ako kažem da hoće i ne desi se mogu pogriješiti ili ako kažem da se neće desiti, a onda dođe do zemljotresa, opet sam pogriješila“.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.