Pad prodaje električnih automobila: Zašto se Evropljani vraćaju benzinu?

Pad prodaje električnih automobila: Zašto se Evropljani vraćaju benzinu?

Zašto se Evropljani vraćaju benzinu.

Prodaja Volkswagenovih električnih vozila u Evropi opala je za skoro četvrtinu u prva tri mjeseca ove godine pošto su se potrošači vratili na benzin.

Prema najnovijim finansijskim podacima te kompanije od 10. aprila, prodaja potpuno električnih vozila opala je za 24 odsto u Evropi, dok je prodaja u Kini porasla za 91 odsto, u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, sveukupno, kompanija je saopštila da je povećala isporuke vozila za tri odsto na 2,10 miliona vozila, a glavni pokretači su Kina, Južna Amerika i Sjeverna Amerika.

“Vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem porasla su za četiri odsto na 1,97 miliona jedinica, kompenzujući blagi pad od tri odsto na 136.400 potpuno električnih vozila. U ovom segmentu, snažan rast u Kini (+91 odsto) nije u potpunosti neutralisao pad u Evropi (-24 odsto)”, navodi se u saopštenju kompanije, piše Euronews Srbija.

Kako dodaju, od januara do marta primjetan je pozitivan trend pristiglih porudžbina za potpuno električna vozila u zapadnoj Evropi.

“Više nego duplo potpuno električnih modela naručeno je u odnosu na isti period prošle godine (+154 odsto), tako da banka narudžbi potpuno električnih vozila trenutno iznosi oko 160.000 vozila“, navodi se u saopštenju kompanije.

“Tržišno okruženje ostaje izazovno”

Najnovije rezultate prokomentarisala je Hildegard Wortmann, član proširenog izvršnog odbora Volkswagena za prodaju.

“U tržišnom okruženju koje ostaje izazovno, grupa je postigla solidne performanse isporuke u prvom kvartalu. Naš raznovrsni portfolio proizvoda nam daje neophodnu fleksibilnost da kompenzujemo fluktuacije potražnje u određenim segmentima – kao što je trenutno slučaj sa potpuno električnim vozila”, rekla je ona.

Wortmann kaže da veća zastupljenost Volkswagenovih potpuno električnih modela u Evropi čini da je izvršni odbor uveren da će kompanija rasti u ovom segmentu kako u regionu tako i širom svijeta tokom cijele godine.

“Lansiranja više od 30 modela u svim tipovima pogona ove godine daće nam vjetar u leđa u narednim mjesecima“, rekla je ona.

Zašto se Evropljani vraćaju benzincima?

U februaru je Evropski parlament izglasao usvajanje novog zakona o zabrani prodaje automobila na benzin i dizel od 2035. godine.

Novo pravilo – dio većih napora u borbi protiv klimatskih promiena u EU – ubrzaće prelazak bloka na električna vozila.

Uprkos tome, prodaja električnih vozila u Evropi je opala u prvom kvartalu 2024. jer sektor i dalje ima izazove, kao što su visoka cijena i nedostatak infrastrukture za punjenje, što je takođe istakao Svjetski ekonomski forum u nedavnom izvještaju.

“Nedavni izvještaj Ernst & Young ukazuje na pozitivne efekte koje su propisi, subvencije i podsticaji imali u smislu pokretanja usvajanja…. ali čak i sa subvencijama, troškovi su i dalje jedna od najvećih prepreka za usvajanje na masovnom tržištu. U prosjeku električna vozila su za više od četvrtinu skuplja od modela motora s unutrašnjim sagorijevanjem, međutim, s vremenom su njihovi troškovi posjedovanja niži – nešto čega kupci automobila nisu svjesni, ističe Ernst & Young”, navodi se u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma.

Svjetski ekonomski forum je takođe primijetio kako zaostajanje u izgradnji infrastrukture za punjenje električnih automobila i dalje utiče na tržište.

“Ernst & Young predviđa da će usvajanje stati bez značajnih javnih mreža brzih punjača za one koji ne mogu da se pune kod kuće ili im je potrebna dopuna na dužim putovanjima. To će zahtijevati uklanjanje birokratije, brža odobrenja lokalnih vlasti i dostupne mrežne veze iz komunalnih mreža, kaže Ernst & Young”, navodi se u izvještaju.

autor:http://banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.