DJECA U KRIMINALU: Maloljetnike sve češće hapse zbog teških krivičnih djela

DJECA U KRIMINALU: Maloljetnike sve češće hapse zbog teških krivičnih djela

Pijani i drogirani napali policajce, prodavali drogu, učestvovali u tuči, krađi…

Nažalost, tu se ne završava niz krivičnih djela koja su, tokom prošle i ove godine, počinili maloljetnici širom Republike Srpske.

Iako je često riječ o djeci mlađoj od 15 godina, struktura i brutalnost njihovih krivičnih djela je jednaka onima koje počine punoljetne osobe.

Psiholozi tvrde da je sve više maloljetnika sa druge strane zakona, kao i da su svake godine sve teža (ne)djela koja čine.

Policija je tokom prošle godine imala manje posla, ali to se može dovesti u vezu sa činjenicom da je svima bilo ograničeno kretanje zbog korona virusa i policijskog časa.

Međutim, tokom ove godine u javnost su isplivali zastrašujući podaci o haosu koji su napravila dvojica pijanih maloljetnika u banjalučkom naselju Lauš. Naime, oni su nakon međusobne tuče napali policiju.

Dok su jednog hapsili, od drugog delinkventa su čuvari reda dobili udarce po glavi i tijelu.

To je bio samo početak.

Jedan od ovih agresivnih maloljetnika uspio je da pobjegne, ali se ubrzo vratio do Policijske stanice Lauš sa kamenjem u rukama.

Jednom kamenicom je pogodio policajca, a drugu je bacio na policijski objekat.

Na kraju je savladan i uhapšen.

Poražavajući su i podaci da su alkohol i narkotici sve prisutniji među osobama mlađim od 18 godina.

Da je tako, potvrđuje i policijska akcija koja je izvedena krajem septembra u Banjaluci. Tokom jednog vikenda policija je obavila više racija na području najvećeg grada Republike Srpske i u jednom kafiću, u centru Banjaluke, zatečeno je 11 maloljetnika koji konzumiraju alkohol. Vlasniku i konobaru ugostiteljskog objekta uručeni su prekrašajni nalozi zbog točenja alkohola maloljetnim osobama, a  o svemu su obaviješteni nadležni u Centru za socijalni rad Banjaluka.

Nesvakidašnja situacija, sa osobom koja još nije punoljetna, dogodila se u avgustu ove godine na području Stanara, kada je ukradeno taksi vozilo, iako je vlasnik bio udaljen svega 15 metara od automobila.

Tada je maloljetnik sletio s puta, slupao vozilo i zadobio teške povrede.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, tokom prošle godine evidentirano je 167 maloljetnika koji su počinili ukupno 145 krivičnih djela.

– Od tog broja, počinili su 83 imovinska krivična djela, odnosno krađe.

U istom periodu, evidentirano je 25 krivičnih djela protiv života i tijela, kao i osam koji se odnose na zloupotrebu opojnih droga.

Maloljetnici su tokom prošle godine počinili i pet krivičnih djela protiv polnog integriteta i seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta – navode u MUP-u Srpske.

Dodaju da su osobe koje nisu napunile 18 godina počinile i četiri krivična djela u vezi sa saobraćajem i 21 ostalo krivično djelo.

Kada je riječ o polnoj strukutri uglavnom se radi o dječacima. Od ukupnog broja uhapšenih maloljetnika, samo pet odsto su bile djevojčice.

– Tokom prošle godine uhapšeno je 11 maloljetnika starosti do 14 godina. Lisice na ruke „dobilo“ je njih 37, starosti od 14 do 16 godina, a od 16 do 18 godina – njih 119 – podaci su iz policije.

VIŠE SPORTA, MANJE INTERNETA

Psiholozi tvrde da je problem i to što maloljetnici svakodnevno provode sve više vremena na internetu i društvenim mrežama gdje gledaju stvari koje nisu za njihov uzrast.

– Roditelji sve manje imaju kontrolu u vezi sa tim šta djeca gledaju na telefonima i računarima, a mnoge od tih stvari negativno utiču na njihovo odrastanje. Takođe, djeci je potrebno više kontrole, ali i zadataka koje će obavljati – ističu psiholozi.

Ističu da bi djecu trebalo afirmisati da se bave sportom, ili da imaju zadatke koji će zaokupiti njihovo vrijeme.

Tako će manje imati prostora za negativne i loše stvari.

autor: Faktor

 

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.