Brze mini štrudle sa makom
Sastojci
Za tjnadesto:
- 1/2 kocke kvasca
- 2 dl mlijeka
- 1 jaje
- 75 g putera
- 75 g masti
- 2 kašike šećera
- 650 g brašna
- 1 prstohvat soli
Za fil:
- 250 g mljevenog maka
- 2 dl mlijeka
- 1 šolja (od 2 dl) šećera
- 2 kesice vanilin šećera
Za premaivanje:
- 1 žumance
- par kapi ulja
Priprema
- Za fil: Prokuvati mleko. Šećer, vanilin šećer i mak pomešati i zaliti prokuvanim mlijekom.
- Ostaviti da se ohladi.
- Kvasac i šećer staviti u mlako mleko i ostaviti da kvasac nadođe.
- U posudu staviti mast i puter, dodati jaje i kvasac i postepeno dodavati brašno.
- Umesiti glatko mekano testo koje se ne lepi za prste. Testo podeliti na 4 jednaka dela, ne čekati da raste.
- Uzeti jedan deo i razvući u pravougaonik.
Premazati 1/4 ohlađenog maka
Uviti u štrudlu.
Postupak ponoviti sa ostatkom testa i maka.
Ređati u pleh.
Premazati umućenim žumancetom sa par kapi ulja.
Staviti u rernu i tada je uključiti na 180 stepeni. Peći dok ne dobiju lepu žutu boju.