Čupava Kata

Čupava Kata

Čupava Kata 

Kolač koji može dugo da stoji.

Čupava Kata je pita sa orasima i pripada plejadi tradicionalnih kolača, koji se prave od nekih osnovnih sastojaka koje svaka kuća ima, uz dodatak oraha.

Mi sada orahe uglavnom kupujemo, dok u neko ranije vreme i oni su bili osnovni sastojak svake kuhinje.

Prilično je ekonomičan baš iz tog razloga.

Ovakve vrste starinskih kolača mogu da se spreme i nekoliko dana ranije jer dugo zadržavaju svežinu.

Kako biste ga sačuvali svežeg preko pleha stavite papir za pečenje i navucite veliku kesu.

Sastojci za testo:
  • 250 gr margarina ili maslaca
  • 5 kašika šećera
  • 4 žumanca
  • 300 + 50g mekog brašna
  • 10g praška za pecivo
Nadev:
  • 4 belanca
  • 7 kašika šećera
  • 3 pune kašike domaćeg pekmeza od šljiva / u videu, a može koji bilo
  • 150g mlevenih oraha
Priprema:

Ulupati penasto omekšali margarin sa šećerom.

Dodati žumanca i sve opet umutiti.

Zatim dodati pola mere brašna i prašak za pecivo, umutiti mikserom pa dodavati ostatak brašna i umesiti mekano testo.

Utrošila sam 350 gr brašna, a to može da varira u zavisnosti da li koristite maslac ili margarin, kao i koja je veličina jaja. Utrošićete i 400g brašna na domaća, krupna jaja.

Podelimo masu na dva dela, tako da je jedan deo veći i stavimo u kesu pa u frižider sat vremena ili zamrzivač pola sata.

Izvadimo veće testo, stavimo pleh 23x33cm ispred sebe, pospemo brašnom podlogu i rukom oblikujemo testo u pravougaoni oblik.

Oklagijom zatim testo razvučemo na dimenzije pleha, namotamo na oklagiju i odvrnemo u pleh.

Ako se testo malo “pokvarilo” ili se raspada ne brinite, sve ćete u prehu popraviti rukom.

Kada stavimo koricu u pleh pravimo nadev.

Umutiti belanca sa šećerom, dodati pekmez, izmutiti malom brzinom, pa dodati orahe i sve sjediniti.

Istresti celu masu u pleh i poravnati. Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Uzeti sad onaj manji komad testa pa ga po nadevu narendati na krupnije rende.

Popraviti još sve malo rukom, da svuda bude ravnomerno i staviti da se peče nekih 25 minuta, zavisno od vaše rerne.

Treba da ostane svetla i da je na dodir mekana.

Posluživanje tek kad se ohladi posuta šećerom u prahu.

autor:http://domaćirecepti.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.