Geni određuju ko će lakše podnijeti koronu

Geni određuju ko će lakše podnijeti koronu

Direktorka beogradskog Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Snežana Pajović istakla je da genetski profil svakog od nas nosi određene zapise u genima, koji određuju da li postoji veća ili manja predispozicija za oboljevanje od kovida 19.

Objašnjava da, genetski markeri jasno ukazuju na mogući tok razvoja i toka oboljenja, što omogućava da se deluje preventivno, kako bi klinička slika bila blaža.

Snežana Pajović je gostujući na RTS-u navela da njihovim istraživanjem, doprinosimo novim saznanjima – koji su genetički parametri kod oboljelih povezani sa težom kliničkom slikom i tako definišemo koje su osobe podložnije da razviju komplikacije.

Naša genetska predispozicija, prisustvo gena koji kodiraju cjelokupni naš imuni odgovor i antioksidativnu odbranu su osnovni parametri koji ukazuju zašto neko ima slabiju, a neko drastičnu sliku kovid oboljenja.

„Takođe, genetski markeri jasno ukazuju na mogući tok razvoja i toka oboljenja, što nam omogućava da djelujemo preventivno, kako bi klinička slika bila blaža“, navodi Pajovićeva govoreći o istraživanju na kome rade istraživači Laboratorije za radiobiologiju i molekularnu genetiku Instituta „Vinča“.

Dodaje da je neophodno u analizu uključiti i sve dosad poznate faktore rizika za komplikacije usljed kovida, da bi procena rizika bila što preciznija.

Objašnjava da vjerovatnoća obolijevanja od kovida 19 zavisi od tri faktora – naše genetske predispozicije, okolnosti pod kojima živimo i od načina na koji živimo.

Prema njenim rečima, okolnosti podrazumevaju faktore sredine, koja i te kako utiče da li će se ispoljiti takozvani loši geni koje svako od nas ima u okviru genoma.

Spoljašnji faktori sredine takođe mogu da utiču na ispoljavanje loših gena ili na njihovo suprimiranje.
Treći faktor je način života, a to znači kako se hranimo, koje bioaktivne komponente ta hrana sadrži, prije svega antioksidanse, koliko dugo spavamo, kakva je naša fizička aktivnost.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.