KIPAR OTVARA GRANICE, ALI… Ne prihvataju jednu vakcinu

KIPAR OTVARA GRANICE, ALI… Ne prihvataju jednu vakcinu

Kipar se od 10. maja otvara za vakcinisane putnike iz 65 zemalja, ali jedna vakcina neće biti prihvaćena.

„Kipar će priznavati sve vakcine osim kineske, a alternativa je negativan PCR test“, objasnio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije (YUTA).

Kako se napominje na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, putnici koji posjeduju sertifikat o vakcinisanju na teritoriji Kipra neće morati da budu podvrgnuti dodatnom PCR testiranju po dolasku na Kipar, a jedini uslov je da je prošao određen broj dana od posljednje primljene doze vakcine i datuma putovanja (vakcina kompanije Džonson i Džonson 14 dana, Moderna 14 dana, Fajzer-Biontek sedam dana, Astrazeneka sedam dana).

Dakle, putnici koji su primili te vakcine i prošlo je određeno vrijeme mogu da prođu bez PCR testova i karantina. Važno je da prilikom putovanja imaju sertifikat o vakcinaciji, javlja B92.

Putnicima koji su primili kinesku vakcinu, kao i nevakcinisanim putnicima, biće neophodan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Po dolasku na Kipar, osoba se, o svom trošku, dodatno testira i ima obavezu samoizolacije do dobijanja negativnog rezultata.

Lica koja imaju regulisan boravak na Kipru mogu se ukrcati na let bez negativnog testa, ali onda su dužni po dolasku na Kipar da urade dva testa – prvi odmah po dolasku (radi se na aerodromu, cena je oko 30 evra, a na rezultat se čeka oko četiri sata) a drugi tri dana nakon dolaska.

Vrijeme između dva testa se provodi u samoizolaciji. Ukoliko su rezultati testova negativni, može se prekinuti samoizolacija.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu Siprus Flajt Pes i to 24 sata prije leta.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.