Ko su manipulatori i kako da ih prepoznate?

Ko su manipulatori i kako da ih prepoznate?

Jedan od najednostavnijih načina da definišemo psihološku manipulaciju jeste kao obrazac ponašanja koji osobi služi kako bi stvari okrenula ili iskoristila u svoju korist u svakoj situaciji, bez obzira koliko to štetilo drugima ili ne.

Manipulacija je alat tamne strane ličnosti koji osoba koristi kako bi u datom trenutku dobila ono što želi, pritom se ne fokusirajući na osjećanja, potrebe i očekivanja druge strane.

Osobe koje se često koriste manipulacijom možemo nazvati pravim majstorima svog „zanata“, jer je njihov oblik manipulisanja najčešće dobro skriven, umotan u nekoliko slojeva i teško uhvatljiv skoro svakom umu.

Određena psihološka istraživanja pokazuju da manipulatore možemo prepoznati po raznim karakteristikama, ukoliko ih posmatramo kroz tu prizmu, ali i po načinima komunikacije ili riječima i frazama koje koriste tokom razgovora.

Evo koje tri fraze mogu ukazivati na manipulatora:

1. „Pretjeruješ“

Poznata vam je izreka da je „napad najbolja odbrana. Kada ih uhvatite u njihovim greškama i lošim namjerama, pokušaće da vas ubjede da „preterujete“. Sasvim je moguće da vi uopšte ne pretjerujete, već da manipulator koristi jedan od svojih trikova kako bi vas podstakao da posumnjate u sebe, preispitujete svoje odluke i odustanete od ukazivanja na njegove greške.

2. „Tako si osjetljiv/a“

Osoba koja vam ovo kaže kada ste uznemireni ili se osjećate loše, ne zaslužuje vašu pažnju i ljubav, jer sa ovom rečenicom vam skriveno poručuje – „Ne marim za tvoja osjećanja.“ Ako se ne osjećate prijatno zbog određenog odnosa ili situacije, nemojte to da radite i nikada ne idite protiv sebe. Manipulatori osećaju miris vaših sumnji i neprijatih osećanja i nastaviće da vas koriste kako bi dobili ono što žele.

3. „Mnogo dramiš“

Manipulatori su skloni da često ističu da ste postali „drama queen“, naročito kada nastane negativna situacija kao posljedica njihovog ponašanja. Od presudne je važnosti da ne postanete žrtva njihove igre, jer kada jednom upadnete u zamku manipulacije, trebaće vam više vremena da iz nje izađete.

Vi ste kreatori svog života – ne trošite trenutke na pogrešne ljude i toksične odnose. Zaslužujete isključivo ljubav i radost, piše „lovesensa”.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.