KO TREBA DA JE PRIMI: Počela vakcinacija trećom dozom

KO TREBA DA JE PRIMI: Počela vakcinacija trećom dozom

Na vakcinalnim punktovima širom Srbije počela je vakcinacija trećom dozom protiv virusa korona, a među prvima su je primile osobe koje, prema ocijeni struke, spadaju u rizične grupe, a kojima je stiglo obavještenje od E-uprave.

Direktor Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović izjavila je da se treća doza vakcine protiv virusa korona preporučuje, prije svega, licima u stanju imunodeficijencije, za one koji imaju oslabljen imunitet, hronične bolesti i koji se nalaze na dijalizi ili u određenim stanjima koja zahtijevaju posebnu pažnju zbog liječenja hroničnih stanja.

„Vakcina se preporučuje i licima koja žive u kolektivnim smeštajima, kao što su domovi za stare i zaposleni u zdravstvu, kao i radnici koji su često putnici u međunarodnom saobraćaju“, rekla je Jovanovićeva za Tanjug.

Ona je navela da treću dozu može primiti svaki građanin, a da je uslov za to da prošlo šest mjeseci od perioda revakcinacije, odnosno primanja druge doze vakcine.

Jovanovićeva je objasnila da se prilikom sprovođenja vakcinacije trećom dozom može primijeniti bilo koja vakcina, tako da ograničenja ne postoje, osim u slučaju „sputnjika ve“, kada vakcinisani prvom dozom opet moraju primiti tu vakcinu.

Kada je riječ o „sinofarmu“, Jovanovićeva je navela da su osobe vakcinisane tom vakcinom u situaciji da prime i treću dozu te vrste, ali ako se odluče da to bude neka druga vakcina za to ne postoje prepreke.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.