Meki španski kozji sir, po imenu olavidia, zauzeo je prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju za najbolji sir na svijetu i oduševio sudije.
Pobjednički sir sadrži plemenitu plesan penicillium candidum i ima karakterističan sloj pepela od koštica masline koji prolazi kroz njegovu sredinu.
„Poželio sam da idem u krevet s njim“, rekao je Džejson Hajnds, jedan od 250 sudija na velikom takmičenju.
„Ovaj sir me je očarao i ukrao mi srce. Nije sličan ničemu što sam ranije vidio. Njegov izgled je tako originalan, sir je mastan i zavodljiv“, dodao je britanski sudija.
Sir koji je osvojio međunarodni žiri djelo je jednog malog španskog proizvođača sira u porodičnom vlasništvu, po imenu „Quesos y Besos“, što u prevodu znači sirevi i poljupci.
Ova kompanija počela je sa radom prije samo pet godina u južnoj Španiji.
„Sve što radimo inspirisano je ljubavlju prema našoj porodici, uključujući i naziv naše firme, tako da je ovo jedan veoma poseban trenutak za nas“, rekla je glavni proizvođač sira Silvija Peles na ceremoniji dodele nagrada održanoj u Španiji.
Na drugom mjestu je meki sir kuće „Fromagerie Berthaut“ iz Francuske, a na trećem mestu gauda odležana u pećini iz Holandije.
Prošlogodišnji najbolji sir bio je „Rogue River Blue“, organski plavi sir iz Oregona u SAD.
Izvor: „Vino&Fino“
Foto: Times Food