Liker od jagode – recepti

Liker od jagode – recepti

Liker od jagode: Omiljeno proljetno voće u ulozi aperitiva!

Imamo pet recepata koji će oduševiti sva nepca

Liker od jagode

Na policama trgovina već viđamo jagode koje su omiljeno voće u proljeće.

Još ako imate jagode uzgojene kod kuće, itekako ih možete iskoristiti za liker od jagoda.

Za liker od jagode trebaće vam nekoliko sastojaka koje sigurno imate u kući.

Prije korištenja staklene ambalaže istu sterilizirajte u rerni, tj. oprane poklopce i boce stavite u rernu na 10 minuta na 100 – 150 °C.

Liker od jagoda – recepti

U nastavku vam donosimo pet recepata za liker od jagode koji će zadovoljiti sve ukuse.

Liker od jagoda
FOTO: Shutterstock
Liker od jagode u klasičnoj verziji

Za klasičnu recepturu trebat će vam šećer, rakija i eventualno vanilin šećer.

Osim što će biti ukusan, ovaj liker zamirisat će svakom gostu kojeg ponudite.

Sastojci:
  • 3 kg jagoda
  • 1,5 l rakije
  • 400 g šećera
  • vanilin šećer.
Priprema

Jagode operite, a potom izgnječite.

Jagode zatim stavite u staklenku.

Dodajte200 g šećera, rakiju i vanilin šećer.

Ostaviteda smjesa odstoji oko dva tjedna.

U lončić potom dodajteoko 2,4 dl vode i preostalu količinu šećera te zakuhajte.

Procijedite jagode, a potom ih pomiješajtesa zakuhanom smjesom.

Liker od jagoda i bazge
FOTO: Shutterstock
Liker od jagoda i  cvjetova zove

Još jedan sezonski liker u kojem ćete uživati predstavlja kombinaciju jagoda i zove .

Ako volite sirup od zove, onda se okušajte u ovom likeru koji ćete rado poslužiti kao aperitiv prije slasne večere.

Sastojci:
  • 2 kg jagoda
  • oko 20 cvjetova zove
  • 1,5 l rakije
  • oko 4 dl sirup od zove
  • 1 kg šećera
  • začini po želji cejlonski cimet i klinčić.
Priprema

Pripremite veću staklenku pa u nju dodajte cijele jagode te preostale sastojke.

Promiješajte sadržaj i ostavitega tri tjedna na sunčanom dijelu prozora.

Povremeno promiješajte sadržaj.

Nakon isteka vremena procijedite te čuvajtena tamnom i hladnom mjestu.

Liker od jagoda i votke
FOTO: Shutterstock
Liker od jagoda i votke

Umjesto rakije za izradu likera od jagode možete koristiti votku. Bit će vam potrebna samo tri sastojka pa je ovaj recept idealan za one koji prvi put rade liker od jagode.

Sastojci:
  • 1 kg jagoda
  • 1 kg šećera
  • 500 ml votke s oko 40 % alkohola.
Priprema

Jagode operite i prepolovite.

U staklenku naizmjenično slažite red jagoda pa red šećera.

Potrošite sve jagode, a dio šećera ostavite, kao i votku.

Potresite staklenku.

Ostavite staklenku oko 10 dana na toplom mjestu.

Nakon toga dodajte preostali šećer i votku te protresite.

Ostavite da smjesa odstoji još dvije sedmice.

Nakon dvije sedmice procijedite smjesu kroz gazu i ulijte u steriliziranu staklenu bocu.

Liker od jagoda i vina
FOTO: Shutterstock
Liker od jagoda i vina

Jeste li znali da možete napraviti liker od jagodau kombinaciji s crnim vinom?

Ovaj moćni liker bit će sjajan aperitiv uoči prazničnih ručkova ili večera.

Sastojci:
  • 1,5 kg jagoda
  • 1,5 kg crnog vina
  • 900 g šećera
  • 4 dl rakije ili votke.
Priprema

Jagode operite i osušite ili ih ostavite da se ocijede pa ih prerežite na četvrtine.

U loncu zagrijte crno vino, sklonite sa vatre pa dodajte jagode.

Poklopite i ostavite da odstoji u frižideru dva dana.

Jagode izgnječite pa sadržaj procijedite kroz gazu.

Vino zagrijte da proključa pa dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi.

Ostavite smjesu da se potpuno ohladi pa dodajte rakiju ili votku.

Ulijteu sterilizirane staklene boce.

Gusti liker od jagoda
FOTO: Shutterstock
Liker od divlje jagode

Da biste napravili gusti liker od jagoda, trebate promijeniti samo jedan korak.

Dio jagoda ostavite zgnječen, a preostale jagode ostavite cijele.

Ovaj liker bit će još bolji ako ste u mogućnosti nabaviti divlje jagode.

Sastojci:
  • 1 kg jagoda ili divljih jagoda
  • 1 kg šećera
  • 500 ml votke ili rakije.
Priprema

Operite i prepolovite jagode.

U staklenku složite red šećera i jagoda te ponovite postupak.

Nakon toga zalijte jagode i šećer votkom ili rakijom, dobro zatvorite i ostaviteoko tri sedmice na suncu.

Nakon što je prošlo tri tjedna, u jednoj litri vode zakuhajteoko 200 g šećera.

Za gusti liker smiksajte polovicu jagoda i procijedite.

Liker od jagode - cijena

autor/foto krenizdravo.hr

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.