Nema načina da se spriječi udar velikog asteroida!

Nema načina da se spriječi udar velikog asteroida!

Velika simulacija koju je izvršila NASA pokazuje da čovječanstvo trenutno nije u stanju da se zaštiti od udara velikog asteroida i da je jedino rješenje – evakuacija stanovništva sa mjesta na kome će doći do udara.

Simuliran je udar asteroida na Zemlju te način na koji bi se mogli pokušati odbraniti od njega.

Rezultati testa nisu ohrabrujući za čovječanstvo, jer se pokazalo da u roku od šest mjeseci od kada je asteroid otkriven pa do njegovog udara o Zemlju naučnici nisu uspjeli pronaći drugo rješenje sem evakuacije stanovništva.

Simulacija u kojoj je učestvovalo više naučnika trajala je četiri dana, pri čemu su prvog dana vježbe naučnici uočili do tada nepoznati asteroid koji su nazvali „2021PDC“.

Asteroid je uočen 19. aprila, kada je NASA izračunala da postoji mogućnost od oko pet odsto da udari u Zemlju, pri čemu je određen i datum udara – 20. oktobar.

Sljedeći dan vježbe naučnici su se prebacili na 2. maj kada se pokazalo da bi se najgora strahovanja mogla ostvariti.

Naime, nakon pažljivije analize putanje asteroida, zaključeno je da će gotovo sigurno udariti u Zemlju i to negdje na području Evrope ili Sjeverne Afrike.

Tada su naučnici počeli razmišljati o načinima na koji bi se mogli odbraniti od ove svemirske opasnosti. Jedan od prijedloga bio je slanje svemirskog broda koji bi pokušao da uništi asteroid ili da ga barem skrene sa kursa.

Ali, zaključeno je da sa trenutnim mogućnostima i tehnologijama za tako složenu misiju jednostavno nema dovoljno vremena.

Razmišljalo se i o gađanju asteroida nuklearnim oružjem, ali, kako naučnici nisu znali njegove tačne dimenzije /podaci su pokazivali da bi mogao biti veličine između 35 i 800 metara/, pitanje je koliko bi takva odbrana bila efikasna.

Treći dan simulacije u eksperimentu naučnici su se prebacili na posljednji dan juna kada su objavljene nove prognoze o mjestu udara – zaključeno je da bi „2021PDC“ mogao udariti negdje oko NJemačke i Austrije.

Takođe, zaključeno je da će udar osloboditi veliku količinu energije, kao pri eksploziji velike nuklearne bombe.

S obzirom na to da nikakva odbrana od asteroida nije više bila moguća, sve što je preostalo jeste evakuacija mjesta udara asteroida i nada da će napraviti što manju štetu, prenosi portal „Sajens alert“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.