Ovo su dobitnici Oskara, Žbanić nije među njima

Ovo su dobitnici Oskara, Žbanić nije među njima

Zemlja nomada“ najbolji je film, odlučeno je na 93. dodeli Oskara.

Nagrađena je režiserka ovog filmskog ostvarenja Kloi Žao, kao i glavna glumica Frensis Makdormand.

Kloi Žao je tako postala tek druga rediteljka za zlatnom statuetom, a Frensis Makdormand treća glumica u istoriji sa tri Oskara, podsjeća Sputnik Srbija.

Film „Kvo vadis, Aida?“ rediteljke iz BiH Jasmile Žbanić ostao je bez priznanja, a Oskar za najbolji strani film pripao je danskom ostvarenju „Još jedna tura“.

Entoni Hopkins osvojio je svoj drugi Oskar za ulogu u filmu „Otac“ i to 30 godina nakon što je nagrađen za ulogu Hanibala Lektera u trileru „Kad jaganjci utihnu“.

Najbolji sporedni glumac je Danijel Kaluja, nagrađen za ulogu u ostvarenju „Juda i crni Mesija“, dok je njegova južnokorejska koleginica Ju Jung Jun dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu „Minari“.

„Netfliksov“ adut, biografska drama „Mank“ je od 10 nominacija odnio samo dva Oskara i to za najbolju scenografiju i fotografiju.

Prvi Oskar večeri otišao je u ruke Emerald Fenel za najbolji originalni scenario za priču o „Ženi koja obećava“.

Zlatne statuete za najbolji adaptirani scenario za film „Otac“ dodeljene su Kristoferu Hemptonu i Florijanu Zeleru, koji su se uključili uživo iz Pariza.

Nikolas Beker, Džejmi Bakšt, Mišel Kutolen, Karlos Kortez i Filip Blad nagrađeni su za najbolji zvuk u filmu „Zvuk metala“, a najbolje kratko igrano ostvarenje je „Dva udaljena stranca“, za koje su Oskare odnijeli Trevon Fri i Dezmond Rou.

Oskar za najbolje specijalne efekte otišao je u ruke filmskih „mađioničara“ Endrjua Džeksona, Dejvida Lija, Endrjua Loklija i Skota Fišera za rad na filmu „Tenet“.

Trent Reznor, Atikus Ros i Džon Batist podigli su Oskara za najbolju muziku koju su komponovali za film „Soul“, dok su H.E.R, Dernst Emil i Tiara Tomas nagrađeni za najbolju numeru „Fight For You“ iz ostvarenja „Juda i crni Mesija“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.