Pita od sira i tikvica: Fini, lagani ručak, zdrav i ukusan
Musaka od tikvica, paradajza i sira.
Pita od feta sira i tikvica idelano je za vruće ljetne dane, pravi lagani ljetni ručak.
Naravno, pravi ljubitelji povrtnih jela u njemu će uživati kad god im se pri ruci nađi lijepe tikvice.
Sastojci:
- 750 g tikvica
- 250 g feta sira
- 4 jaja
- 50 g oštrog brašna
- 100 g griza
- 30 g kopra
- 2 žlice peršina
- 70 g parmezana
Priprema:
Očistite i operite tikvice, sitno ih nasjeckaje i pustite da malo odstoje.
Ocijedite višak tekućine, pa tikvice stavite u veliku zdjelu.
Zagrijte pećnicu na 180 °C i lim za pečenje premažite maslacem.
Namočite feta sir u toploj vodi 10 minuta i ocijedite.
Zdrobite ga i dodajte tikvicama.
Dodajte preostale sastojke i dobro promiješajte.
Smjesu uspite u pripremljeni lim za pečenje, pospite parmezanom i pecite oko 45 minuta.
Musaka od tikvica, paradajza i sira
Brza musaka na vašem stolu.
Sve se samo iseće i zalije, zapeče i za tren oka imate ukusan obrok na vašoj trpezi
Sastojci:
- 1 tikvica
- 4 paradajza
- 400 gr mocarela sira, može da se koristi i mlad sir
- 3 jaja
- 3 kašike pavlake
- so
- biber
- bosiljak
Priprema:
Tikvicu bez čišćenja iseći na kolutove, isto uraditi i sa paradajzom.
Mocarelu takodje iseći na kriške.
Poslagati u vatrostalnu činiju uspravno, da naležu kolutovi malo jedan na drugi.
Izmedju pozabadati kriške sira i listove bosiljka.
Staviti da se peče na 220 stepeni 20 minuta pa izvaditi i umutiti jaja sa pavlakom soli i biberom pa zaliti musaku i vratiti da se dopeče dok ne porumeni.
Pečenu musaku izvaditi, prekriti krpom 10ak minuta pa poslužiti.
autor:http://mojakuhinja.net