PITA OD SIRA I TIKVICA

PITA OD SIRA I TIKVICA

Pita od sira i tikvica: Fini, lagani ručak, zdrav i ukusan

Musaka od tikvica, paradajza i sira.

Pita od sira i tikvica

Pita od feta sira i tikvica idelano je za vruće ljetne dane, pravi lagani ljetni ručak.

Naravno, pravi ljubitelji povrtnih jela u njemu će uživati kad god im se pri ruci nađi lijepe tikvice.

Sastojci:
  • 750 g tikvica
  • 250 g feta sira
  • 4 jaja
  • 50 g oštrog brašna
  • 100 g griza
  • 30 g kopra
  • 2 žlice peršina
  • 70 g parmezana
Priprema:

Očistite i operite tikvice, sitno ih nasjeckaje i pustite da malo odstoje.

Ocijedite višak tekućine, pa tikvice stavite u veliku zdjelu.

Zagrijte pećnicu na 180 °C i lim za pečenje premažite maslacem.

Namočite feta sir u toploj vodi 10 minuta i ocijedite.

Zdrobite ga i dodajte tikvicama.

Dodajte preostale sastojke i dobro promiješajte.

Smjesu uspite u pripremljeni lim za pečenje, pospite parmezanom i pecite oko 45 minuta.

Musaka od tikvica, paradajza i sira

Brza musaka na vašem stolu.

Sve se samo iseće i zalije, zapeče i za tren oka imate ukusan obrok na vašoj trpezi

Sastojci:
  •  1 tikvica
  •  4 paradajza
  •  400 gr mocarela sira, može da se koristi i mlad sir
  •  3 jaja
  •  3 kašike pavlake
  •  so
  •  biber
  •  bosiljak
Priprema:

Tikvicu bez čišćenja iseći na kolutove, isto uraditi i sa paradajzom.

Mocarelu takodje iseći na kriške.

Poslagati u vatrostalnu činiju uspravno, da naležu kolutovi malo jedan na drugi.

Izmedju pozabadati kriške sira i listove bosiljka.

Staviti da se peče na 220 stepeni 20 minuta pa izvaditi i umutiti jaja sa pavlakom soli i biberom pa zaliti musaku i vratiti da se dopeče dok ne porumeni.

Pečenu musaku izvaditi, prekriti krpom 10ak minuta pa poslužiti.

Zapečene tikvice sa mljevenim mesom

autor:http://mojakuhinja.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.