Pizza od tortilje!
Jede vam se pizza, ne želite onu iz dostave.
Neda vam se mijesiti tijesto?
Ima načina da sebi ispunite želju.
Zašto je ne biste napravili na tortilji?
Da, ono što vam treba su tortilje na koje ćete staviti nadjev i sve skupa speći u rerni.
Vjerujte , ovo je genijalno, a ujedno je i najjednostavnija i najbrža pizza koju ćete ikad pripremiti.
Sastojci:
- 1 tortilja (integralna ili pšenična)
- pasirana rajčica
- mozzarella
- šunka
- so
- biber
- svježi bosiljak
- crne masline
Priprema:
Na papir za pečenje staviti jednu tortilju.
Na nju slažite nadjev klasično kao i kod obične pizze, paradajz sos, šunka, mozzarella, so i biber, masline.
Pecite je na 160°C oko 10-tak minuta, dok tortilja ne porumeni i sir se rastopi.
To je to, poslužite je odmah uz svjež bosiljak i uživajte u svojoj malo drugačijoj, ali jednako ukusnoj pizzi.
Pripremi najukusnije domaće tortilje!
Nakon što jednom pripremite domaće tortilje, sigurni smo da ćete rijetko posezati za kupovnim.
Sve što ti treba za izradu neodoljivih domaćih tortilja je pet jednostavnih, svakodnevnih sastojaka, koje vrlo vjerojatno već imate u kući.
Uz to, trebat će ti jedna veća posuda, tava za pečenje i valjak.
Savjeti za izradu tortilja
Za izradu tortilja trebatće vam pet jednostavnih sastojaka:
- brašno,
- biljno ulje (suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje),
- prašak za pecivo,
- so i
- topla voda (dovoljno je zagrijati malo vode na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici dok ne postane vruća na dodir, ali ne i kipuća).
Može li se tijesto napraviti unaprijed?
Naravno!
Napravite tijesto i pusti ga da se odmori 10 minuta.
Zatim ga čvrsto pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru do 48 sati.
Ako vam se tijesto za tortilju čini prevlažnim, jednostavno dodajte malo brašna.
Tavu ne trebate nauljiti, budući da bi brašno koje prekriva tortilje trebalo spriječiti da se tortilje lijepe za tavu.
Ako zaostalo brašno u tavi počne gorjeti, sklonite tavu s vatre i upotrijebite suvu krpu za posuđe ili papirnati ubrus te uklonite višak brašna.
Umjesto biljnog ulja možešte koristiti i svinjsku mast ili maslac.
Možete se poigrati i s različitim brašnima: pirovo ili integralno brašno zdraviji su izbor.
Sastojci:
Mjere su izražene za šalicu od 2,5 dl.
- 3 šalice brašna
- 1 1/2 žličice soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 šalica vruće vode
- 1/3 šalice ulja
Priprema:
U zdjeli pomiješajte suve sastojke, dodajte ulje i vodu te miješajte što više možete gumenom lopaticom ili kašikom.
Ako kod kuće imate mikser za izradu tijesta, slobodno olakšajte posao i tijesto zamijesite u njemu!
Kada se tijesto počne formirati, stavi ga na pobrašnjenu površinu i rukama ga mijesi minutu do dvije, dok ne postane glatko.
Nakon što je tijesto pripremljeno,
Ostavite ga da kratko odstoji oko 10 minuta, nauljeno i pokriveno čistim ručnikom kako se ne bi osušilo.
Oblikujte kuglice od tijesta, ovisno o željenoj veličini i debljini tortilja.
Preporučujemo da tijesto podijeliš na 12 jednakih kuglica, a zatim ih razvaljaš u krug veličine tave.
Tavu zagrij na srednje jakoj vatri.
Razvaljanu tortilju položi na tavu i peci ju 30 do 60 sekundi sa svake strane.
Odnosno dok se ne pojave sitni smeđi mjehurići na površini tijesta.
Zatim premjesti tortilju na čisti tanjur, prekrij ju ubrusom i ostavi sa strane.
Ponovite postupak s preostalim kuglicama tijesta.
Ako vam se čini da se tava previše zagrijala i da tortilje prebrzo tamne, obavezno smanji vatru.
Poslužite ih tople.
autor :https:gastro.24sata. foto:ilustracija