Pola sata vježbe, bolja antitijela

Pola sata vježbe, bolja antitijela

Rezultati istraživanja Univerziteta Glazgov Kaledonian pokazuju da 30 minuta fizičke vježbe ili aktivnosti, pet dana u sedmici smanjuje rizik od obolijevanja ili smrti od zaraznih bolesti za 37 odsto.

Fizička aktivnost jača imuni sistem i smanjuje rizik od bolesti i smrtnih ishoda od zaraznih bolesti te znatno pojačava efikasnost vakcine.

Oni koji vježbaju redovno imaju veće šanse za razvijanje antitijela – šansa da takve osobe imaju više antitijela od nekoga ko je fizički manje aktivan iznose čak 50 odsto, tvrde britanski naučnici.

Poznato je da je fizička aktivnost jedan od najefikasnijih načina prevencije hroničnih bolesti, uz zdravu prehranu i odvikavanje od pušenja.

Već je studija iz 2008. godine pokazala da fizička neaktivnost svake godine izazove više od pet miliona preuranjenih smrtnih ishoda godišnj, piše „Indipendent“.

Sada je istraživanje škotskih naučnika uključilo sve dostupne dokaze koji su doveli u vezu efekat fizičke aktivnosti i rizik od obolijevanja i smrtnog ishoda od zaraznih bolesti poput upale pluća /čestog uzroka smrti od kovida 19/, na funkcionisanje imunološkog sisstema i na ishod vakcinacije.

Na osnovu šest odvojenih istraživanja u kojima je učestvovalo više od pola miliona učesnika, pokazalo se da trideset minuta fizičke aktivnosti pet dana u sedmici ozbiljno smanjuje rizik od obolijevanja i smrtnog ishoda.

Naučnici su otkrili pouzdane dokaze prema kojima redovna fizička aktivnost jača imunološki sistem. Kroz 35 nezavisnih nasumičnih kontrolnih ispitivanja, pokazalo se da je redovna fizička aktivnost dovela do većih nivoa imunoglobulina (antitijela).

Imunoglobulini su proteinske molekule koje stvaraju imuni sistem kao reakciju na ulazak neke strane supstance u organizam (antigena).

Postoji pet „razreda“ imunoglobulina: IgA, IgM, IgG, IgE i IgD.

Ova saznanja, ističu naučnici, poslužiće vladama i zdravstvenim radnicima da na jednostavan i efikasan način podstaknu kampanje vakcinacije.

Fizička aktivnost smanjuje stres i hronične upale, što, opet, utiče na manju vjerovatnoću razvoja infekcija sa fatalnim ishodom.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.