Dječije pozorište RS: Decembar u znaku bajki

Dječije pozorište RS: Decembar u znaku bajki

Paralelno sa radom na novoj predstavi – „Sedam gavranova“, u režiji Јakuba Maksimova iz Češke, u Dječijem pozorištu Republike Srpske uveliko traju pripreme i za 11. Snješkovo, saopšteno je iz Dječijeg pozorišta Srpske.

 

Tako će se 15. decembra, iste večeri dogoditi dva velika događaja za malu publiku – premijera bajke braće Grim, „Sedam gavranova“ i otvaranje 11. „Snješkova“ koje se ove godine, s razlogom zove „Snješkovo u bajkama braće Grim“.

Na repertoaru Dječijeg pozorišta, uz „Sedam gavranova“ su i „Crvenkapa“, „Ivica i Marica“, „Vuk i sedam jarića“ i „Kralj žabac“, koje su još u 19. vijeku napisali braća Vilhelm i Јakob Grim, a čije bajke je Unesko 2005. godine uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Uz predstave koje će se igrati tokom decembra, mališani će imati priliku i da se upoznaju sa životom Eskima, nevjerovatnim narodom koji je nastanjen na samom sjeveru, na arktičkim obalama Sjeverne Amerike i Grenlandu, a kojih na svijetu ima samo šezdesetak hiljada.

Ovogodišnje „Snješkovo“ biće prilika da se djeca upoznaju sa ovim dalekim narodom koji sebe nazivaju Inuit, što znači „ljudi“.

Kako žive dječaci i djevojčice Eskimi, od čega njihovi roditelji izrađuju igračke, kako se druže sa haskijima, psima koji ih čuvaju i vuku njihove sanke – sve će to dočarati ovogodišnje Snješkovo, kroz autorski koncept scenografa Dječijeg pozorišta Berine Šuščević.

U snježnom gradu, pod krovom Dječijeg pozorišta Srpske zimska čarolija će trajati od 15. do 30. decembra u kojoj će, uz bajke braće Grim, stići i Sveti Nikola i Deda Mraz.

Domaćin, Snješko Bijelić će, sa malim Eskimima dočekivati dječicu, darujući ih slatkišima.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Snješkova su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, Vlada Srpske i Republički sekretarijat za vjere.

 

Izvor: RTRS

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.