Kako je nastala pjesma koja će Srbiju predstavljati na Evroviziji i šta znači

Kako je nastala pjesma koja će Srbiju predstavljati na Evroviziji i šta znači

Prethodne večeri odlučeno je da će Srbiju na najgledanijem muzičkom takmičenju Evrovozija predstaviti Konstrakta i njena pjesma „In Corpore Sano“ kojom se predstavila u prvoj polufinalnoj večeri.

Pjesma je brzo „ušla u uši“ publici koja ne prestaje da pjeva stih „Umjetica mora biti zdrava“, a poruku pjesme i njeno značenje mnogi tumače na razne načine.

Kako je i sama Konstrakta objasnila, pjesma „In Corpore Sano“ predstavlja, s jedne strane, atmosferu straha u kojoj se zdravlje postavlja kao najveća vrijednost iza enormne potrošnje.

S druge strane, moguće je postići zdravorazumski odnos u kojem je zdravlje donekle u našim rukama, te se bolest i konačno smrt prihvataju sa manje straha.

Ime pjesme je izdvojena sintagama iz složenice i poznatog latinskog citata „Mens sana in corpore sano“, što u prevodu znači „U zdravom tijelu zdrav duh“.

Konstrakta je pjesmu „In corpore sano“ komponovala sa kolegom Milovanom Boškovićem, iz benda „Zemlja gruva“, čiji je dio i bila do 2019. godine, kada je započela solo karijeru.

Upravo o poruci pjesme je pjevačica govorila i u svom prvom gostovanju nakon pobjede:

„Pjesma je slojevita i ima dosta poruka, ja ne volim da izdvajam nijednu, ali ima ih dosta, svako nađe nešto. Možda neki odnos prema zdravlju koji je aktuelan, ali ne mislim sad na ovaj pandemijski, nego uopšte. Mislim da je to trend koji je prisutan možda već nekih desetak godina“, izjavila je ona gostujući u jutarnjem programu na „RTS“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.