MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA „ŠIBOVI“

MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA „ŠIBOVI“

Međunarodna likovna kolonija „Šibovi“ je kulturna manifestacija na kojoj se likovni stvaraoci (slikari, grafičari, vajari i sl.) okupljaju kako bi stvarali umjetnička djela.

Međunarodna likovna kolonija „Šibovi“ je jedina je likovna kolonija na teritoriji grada Banja Luke, a organizuje se u već sedam godina za redom.

Učesnici Međunarodne likovne kolonije „Šibovi“ su afirmisani umjetnici iz zemlje i inostvanstva, ali i profesori i studenti Fakulteta lijepih umjetnosti pri Nezavisnom univerzitetu Banja Luka.

Organizovani u inspirativnom okruženju, umjetnici imaju priliku da se za vrijeme trajanja kolonije posvete kreativnom procesu.

Međunarodna likovna kolonija „Šibovi“ traje 6 dana i umjetnicima nudi priliku da posvećeno rade na svojim djelima, ali i da istražuju nove tehnike i stilove, kao i da razmjenjuju iskustva sa drugim umjetnicima.

Izlozba Sretka Divljana
Izložba Sretka Divljana

Manifestacija ovakvog tipa promoviše razvoj likovne umjetnosti, kulturnu nadogradnju, ali i saradnju na relaciji umjetnik-profesor-student.

Po završetku Međunarodne likovne kolonije „Šibovi“, nastala djela bivaju izložena javnosti kako bi se podijelila sa širom publikom.

Svake godine se priređuje likovna izložba u galerijskom prostoru JU Banski dvor – Tvrđava Kastel Banja Luka, ali i u nekoliko drugih gradova u zemlji.

Likovni kritičari su Međunarodnu likovnu koloniju „Šibovi“ okarakterisali kao neizostavan dio likovne scene grada Banja Luka, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, što se može uvidjeti kroz veliki broj kvalitetnih umjetničkih djela, ali i brojnim izložbama organizovanim u raznim gradovima na kojima su prezentovana djela koja su nastala na  prošlogodišnjim kolonijama.

autor: Faktormagazin

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.