NA DANAŠNJI DAN Rođen je Džordž Kluni, jedan od najpoznatijih holivudskih glumaca

NA DANAŠNJI DAN Rođen je Džordž Kluni, jedan od najpoznatijih holivudskih glumaca

Na današnji dan rođen je američki glumac, režiser,producent i scenarista, Džordž Kluni

Poznati glumac je glumačku karijeru započeo 1978. godine, ali je široj javnosti poznat tek 1994, zahvaljujući ulozi doktora Daglasa Rosa u seriji Urgentni centar.

Ta uloga mu je kasnije obezbijedila mesto u mnogim visokobudžetnim i komercijalno uspješnim filmovima. Neki od njih su bili „Betmen i Robin“, „Igraj svoju igru“, „Igraj svoju igru 2“, „Igraj svoju igru 3“, „Majkl Klejton“ i „U vazduhu“. Kritičari su pohvalili i filmove koje je režirao.Tako je film „Ispovest opasnog uma“ bio u konkurenciji za Zlatnog medvjeda, dok je drama „Laku noć i srećno“ bila nominovana za Oskara za najbolji film.

Poznati glumac je glumačku karijeru započeo 1978. godine, ali je široj javnosti poznat tek 1994, zahvaljujući ulozi doktora Daglasa Rosa u seriji Urgentni centar.

Kluni je poznat kao aktivista i borac za ljudska prava. Protivio se Ratu u Iraku i zalagao da se rješenje za Darfurski konflikt nađe mirnim putem.

Bio je organizator i voditelj teletona Nada za Haiti, koji je obezbijedio znatnu finansijsku pomoć postradalima u zemljotresu 2010. godine.

Godine 2012. dobio je Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u drami, za ulogu u filmu Potomci.

Džordž Kluni je bio u vezi sa brojnim poznatim ženama. Prva od njih bila je pjevačica i glumica Keli Preston. Zabavljali su se 1988. godine, nakon što se ona razvela od Kevina Gejdža. Kluni joj je tada poklonio prase po imenu Maks, ali je sam nastavio da se brine o njemu pošto su raskinuli već sljedeće godine. Iste godine, 15. decembra, vjenčao se sa glumicom Talijom Balsam.

Razveli su se 1993, nakon čega je Kluni izjavio da se više nikad neće ženiti. Tri godine kasnije, u Francuskoj je počeo da se viđa sa Selin Balitran i ona se ubrzo preselila kod njega u Kaliforniju. Raskinuli su 1999. godine, a ubrzo potom Džordž je započeo vezu sa glumicom Lisom Snoudon. Bili su zajedno pet godina, a ona je poslije rekla da je njegova popularnost koristila njenoj karijeri. Na snimanju drame „Ispovijest opasnog uma“ upoznao je glumicu Kristu Alen i sa njom se zabavljao dve godine, kada je upoznao britanskog modela Saru Larson. Ona je bila sa njim na motociklu kada su doživjeli saobraćajnu nesreću, a zajedno su se pojavili i na dodjeli Oskara 2008.

Već sljedeće godine, na premijeri filma Ljudi koji zure u koze, Kluni je počeo da izlazi sa italijanskom manekenkom Elizabetom Kanalis.Ova veza je trajala do juna 2011. godine, kada se par iznenada razišao. Elizabeta je par dana kasnije viđena na jahti svog bivšeg dečka.

Po pisanju novina, Kluni se zabavljao i sa Lusi Lu, Rene Zelveger i Šarliz Tron.Kluni je neretko nazivan najpoželjnijim neženjom.

U septembru 2014. godine venčao se u Veneciji sa Amal Amaludin, poznatom britansko-libanskom advokaticom. Par je u junu 2017. godine dobio blizance, devojčicu Elu i dečaka Aleksandra.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.