Naša glumica je glumila u dva čuvena filma o Džejms Bondu

Naša glumica je glumila u dva čuvena filma o Džejms Bondu

Srpska glumica, Nađa Poderegin imala je dvije role u Bondovim filmovima, prvo u filmu „Iz Rusije s ljubavlju“, pa onda u čuvenom „Goldfingeru“. Nije znala ni riječ na engleskom, a jedan muškarac je bio njena ulaznica u svijet filma.

 

Prvo je glumila ljubavnicu Pedra Armandarisa koji je tumačio lik saveznika Džejms Bonda, a interesantno je to što je ovo bio drugi film u kojem je Šon Koneri igrao čuvenog špijuna.

– Pedro Armandaris odigrao je posljednju ulogu u filmu „Iz Rusije s ljubavlju“. On je za vrijeme snimanja već bio jako bolestan i kasnije su mnoge scene sa njim izbačene. Prvi put se osmjehnuo na snimanju kada sam mu rekla da sam ga gledala u filmu ‘La Perla’, još kao studentkinja u Jugoslaviji – ispričala je Nađa ranije za medije.

Međutim, prava prekretnica u Nađinoj karijeri bila je rola u drugom filmu o Bondu, to jest u filmu „Goldfinger“ koji je na kraju zaradio i Oskara za zvučne efekte.

Međutim, ono što je našoj glumici ostalo zapečaćeno u sjećanju jeste bio harizmatični Šon Koneri koji je uvijek bio spreman da pomogne kolegama na setu.

– Iz tog doba u sjećanju mi je ostala i jedna anegdota. Vozač koji me je vozio na snimanja, zamolio me je da uzmem autogram od Šona. Pokucala sam na njegova vrata i zamolila za autogram. U šali je rekao da može, ali ako dobije poljubac. Odgovorila sam da ću pozvati šofera da ga poljubi – ispričala je glumica kroz smijeh.

Doduše, prije nego što je postala, može se reći, „Bondova devojka“, Nađa je morala da prođe kroz mnogo toga. Porodicu Poderegin Drugi svjetski rat zatekao je u Kraljevu, a glumica i njena mlađa sestra su tada ostale bez oca.

– Nijemci su te 1941. u Kraljevu streljali na hiljade civila. Među njima je bio i moj otac, naučnik i profesor Poljoprivredne škole. Nudili su mu spas, jer je bio ruski emigrant, ali on nije htio da istupi i ostao je ispred puščanih cijevi sa svojim sunarodnicima. Tada sam imala devet, a moja sestra Jelena četiri godine – ispričala je nekada Nađa Poderegin.

Kako je njeno odrastanje nadalje izgledalo nije poznato javnosti, međutim, poznati su mnogi detalji o njenom početku u filmskoj industriji.

Kao na primjer, prvu veću ulogu dobija u filmu „Kuća na obali“ iz 1953. godine, u jednoj od prvih srpsko-njemačkih koprodukcija, gdje je i upoznala budućeg supruga, Poljaka Majkla Šrajbera, bivšeg padobranca. Iako je dugo snimala filmove po njemačkim studijima, život i muž su je odveli u London.

Međutim, tada je nastao problem! Naime, Nađa nije znala ni jednu riječ na engleskom, ali pošto se zainatila uspjela je da ga savlada – a ovaj uspjeh joj je na kraju donio i uloge lijepih dama u špijunskim filmovima.

Nađa Poderegin je preminula  2019. godine u Londonu, gde je provela veći dio života.

 

 

Izvor: Faktor/ Espreso.co

foto: autor: Danjaq/Eon/Ua/Kobal/REX/Shutterstock |

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.