POČELA DA GLUMI NA TAVANU!

POČELA DA GLUMI NA TAVANU!

Renata Ulmanski je rođena 29. novembar 1929. godine i danas puni 92. godine. Ona je srpska filmska, pozorišna i televizijska glumica i prevodilac.

 

Najveći uspjeh glumica Renata je ostvarila 1957. godine, zahvaljujući jednoj od svojih prvih uloga – kao frajla Jula u filmu Pop Ćira i pop Spira, prvom jugoslovenskom filmu u boji.

Publika je zna i po ulogama u filmovima Diližansa snova iz 1960, a zatim i novijim Bolje od bekstva, Lepa sela lepo gore i Spasitelj. Kao televizijska glumica upamćena je po ulozi majke u TV seriji Salaš u Malom Ritu, i kasnije, u serijama Ljubiše Samardžića – Jesen stiže, Dunjo moja i Miris kiše na Balkanu.

Imala je preko 100 uloga na filmu i televiziji tokom cijele druge polovine prošlog veka i prve dve decenije ovog.

Ovako je sve počelo

A sve je počelo dok se na tavanu njene porodične kuće za vrijeme okupacije skrivao reditelj Jevrejin Erik Hecl, koji joj je, da sebi i njoj prekrati vrijeme, davao časove glume dok je još bila djevojčica. Ispostavilo se to kao dobra škola za kasnije pristupanje Dramskom studiju pri Narodnom pozorištu koji je završila u klasi Mate Miloševića, pa potom postala i članica nacionalnog teatra, zatim novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, pa Beogradskog dramskog i najzad, Ateljea 212. U Jugoslovenskom dramskom još uvijek igra u „Skakavcima“. A u poslednjem filmu koji je snimila prije dvije godine, „Bez stepenika“, igrala je sa svojim kolegom koga više nema – Đuzom Stojiljkovićem.

Renata je član Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Prevela je više dramskih tekstova sa njemačkog jezika, i to Artura Šniclera, Franca Ksavera Kreca, Hermana Dankera, Tomasa Bernharda i drugih. Njemački, koji joj je maternji jezik, naučila je od majke, dok je engleski studirala na Filološkom fakultetu. Glumica je četiri godine živjela i u Budimpešti.

Iako u godinama i u penziji, i dalje radi i snima.

Udovica je Mirka Tepavca, jugoslovenskog ambasadora i direktora Politike.

Mirko Tepavac je bio učesnik je Narodnooslobodilačke borbe od 1941, a član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) od 1942. godine. U toku rata bio je na dužnostima političkog komesara odreda, brigade, divizije.

https://www.youtube.com/watch?v=Ewd_wvpxNPY
Izvor: Kurir
Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.