Otkriveno kako da smanjite rizik od raka prostate

Otkriveno kako da smanjite rizik od raka prostate

Novo istraživanje pronašlo je potencijalno nov način da se smanji rizik od raka prostate – redovna ejakulacija.

Naime, prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu „European Urology“, Dženifer R. Rajder sa Odeljenja za epidemiologiju Bostonskog univerziteta za javno zdravlje i njene kolege izračunali su tačno koliko je ejakulacija mjesečno potrebno da bi se smanjio rizik od raka prostate.

Iako su istraživači uspjeli da identifikuju pozitivnu vezu između čestih ejakulacija i raka prostate, nisu identifikovali razlog zašto ejakulacija ima pozitivan efekat u zaštiti od raka.

Jedna teorija je bila da čin ejakulacije može izbaciti toksine iz tijela, ali pošto je mehanizam djelovanja nepoznat, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo zašto ejakulacija smanjuje rizik od bolesti kod muškarca.

„Otkrili smo da muškarci koji prijavljuju da češće ejakuliraju u odnosu na one koji to rjeđe rade, rjeđe imaju naknadnu dijagnozu raka prostate“, navode autori istraživanja i dodaju da ova velika studija pruža najjače dokaze do sada o korisna uloga ejakulacije u prevenciji raka prostate.

Kada su posmatrali koliko je ejakulacija mjesečno bilo potrebno da bi se izazvale zdravstvene beneficije, istraživači su otkrili da muškarci koji su ejakulirali 21 put mjesečno imaju 33 odsto manje šanse da razviju rak prostate.

Međutim, važno je reći da to ne znači da će ejakulacija definitivno spriječiti razvoj raka prostate. Neophodno je smanjiti druge faktore rizika. Na primjer, izbegavajte brzu hranu sa visokim sadržajem masti i toksine iz životne sredine koji doprinose problemima sa prostatom. To uključuje redovno vježbanje i zdravu ishranu bogatu likopenom, selenom i vitaminom E, koji prema raku prostate u Velikoj Britaniji mogu smanjiti rizik od raka prostate. Ali negativan izbor načina života kao što je pušenje vjerovatno će nadmašiti bilo koju korist, kažu lekari.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.