Souffle od čokolade koji popravlja raspoloženje

Souffle od čokolade koji popravlja raspoloženje

Souffle od čokolade za vrhunski užitak.

Brz i jednostavan recept za čokoladni souffle koji popravlja raspoloženje!

Souffle je kolač koji prosto svi obožavaju

Ovaj čuveni kolač se nalazi na listi omiljenih poslastica.

Priprema zahtijeva malo truda i strpljenja, ali jednom kada napravite nećete moći da prestanete.

Samo vodite računa kada pečete da rerna bude dobro zagrijana i da očistite vrh posude (sa unutrašnje strane) kako bi omogućili da kolač lijepo naraste

Sastojci:
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika brašna
  • 1/2 šolje mleka (hladno)
  • 100 g tamne čokolade (75% kakao)
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 žumance
  • 2 bjelanceta
  • 3 kašike šećera
  • kakao
Priprema:

Manje posudice dobro premažite puterom (i dno i ivice), pa pospite šećerom.

Zatim okrenite posudu da se višak šećera ispadne.

U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite minut, sve vrijeme mešajući.

Pazite da ne zagori.

Dodajte hladno mlijeko i mješajte dok se smjesa malo ne zgusne.

Sklonite sa šporeta i sipajte čokoladu, pa mješajte dok se ne otopi.

Dodajte i so, kao i vanilu, promješajte i ostavite par minuta da se ohladi, pa dodajte žumance i sjedinite.

U posudi umutite bjelanca, pa postepeno u njih dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne.

Postepeno u smjesu dodajte bjelanca i lagano umješajte. Sipajte smjesu u posude, pa očistite ivicu, kako bi souffle narastao. Poredajte posude u pleh, pa pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 12-15 minuta. Pospite kakaom i odmah služite.

Posude za souffle

Souffle je najbolje pripremati u manjim kalupima jer će se bjelanjci lakše dignuti, a također je važno da posude iznutra budu glatke.

Vrijeme pečenja

Souffle se ne smije peći duže od zadanog vremena jer će se posušiti.

Ne smije biti suh poput kolača, već treba imati pahuljast i lagan okus.

Propisno ispečen souffle će biti čvrst na vrhu, ali mekan i ‘želatinast’ iznutra

Souffle

Poslužiti toplo sa kuglom sladoleda od vanilije.

autor:http://ljepotaizdravlje.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.