Kamp Nou mijenja ime

Kamp Nou mijenja ime

Barselona je danas objavila da i službeno kreće u veliku rekonstrukciji Kamp Noua i da započinje novu fazu u istoriji kluba.

 

Generalni direktor Feran Reverter rekao je da klub diže kredit od milijardu i po evra koji će potrošiti na renoviranje Kamp Noua, izgradnju velikog kompleksa u njegovoj okolini, što uključuje i novu dvoranu i niz popratnih sadržaja pod nazivom Espai Barsa. Kredit će klub dići na 35 godina s povoljnom kamatnom stopom, a Barselona je odlučila da će prodati ime Kamp Noua i nove dvorane i već pregovara s nekoliko zainteresovanih sponzora.

Taj potez Barseloni će donijeti 48 miliona evra godišnje, a ugovor bi bio potpisan na deset ili 20 godina. Radovi na Kamp Nouu počeće sljedeće sezone i Barselona će tu sezonu još igrati na svom stadionu.

Reverter je rekao da će uoči sezone 2023/2024. klub iseliti sa stadiona i morati naći novi dom, a najrealnije je da to bude olimpijski stadion. Kamp Nou bi trebao biti završen i otvoren 2025. godine. Imaće novi, treći „prsten“ i 105.000 mjesta, od kojih će između osam i deset odsto biti luksuzne lože, kojih je trenutno samo dva posto na stadion.

Za sve ove projekte i investicije Barselona mora dobiti odobrenje svojih članova. Njih 100.000 glasaće u online referendumu 19. decembra iako se očekuje da će svi prijedlozi uprave biti prihvaćeni i da će se krenuti s njihovom realizacijom.

„Mi s ovim projektom kasnimo 15 godina. Laporta je 2003. godine obećao rekonstrukciju stadiona i počeo je raditi na razvoju projekta, ali bivša vlast nije učinila ništa. U Evropi trenutno postoji 67 stadiona koji su moderniji od našeg, a sedam od devet stadiona u Španiji koji primaju više od 40.000 ljudi je renovirano. Troškovi su veliki, ali stabilnost kluba ovim kreditom neće biti ni na koji način ugrožena. Novim stadionom i popratnim sadržajima znatno će porasti prihodi, doći će novi sponzori i prihode kluba povećaćemo za najmanje 200 miliona evra, a to je konzervativna procjena“, rekao je Reverter.

Kamp Nou izgrađen je 1957. godine, a manji projekti renovacije odrađeni su 1995., 2008. i 2018. godine. S 99.354 mjesta najveći je fudbalski stadion u Evropi i četvrti najveći na svijetu.

 

Izvor: Index.hr

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.