HIT na TikToku- Sredstvo za brži rast kose koji možete napraviti sami!

HIT na TikToku- Sredstvo za brži rast kose koji možete napraviti sami!

 Ova vodica za kosu je nježna, učinkovita i nevjerovatno dobra za vašu kosu, a vrlo jednostavno je možete napraviti sami.

Već dugi niz godina vodica od ruzmarina se, među ostalim, smatra odličnim sredstvom za rast kose. Sada je popularnost stekla i među mlađom populacijom koja svoja pozitivna iskustva naprestano dijeli na TikToku.

Ulje ruzmarina prirodni je lijek u promicanju zdravlja kose i vlasišta, pa tako i voda s ružmarinom ima slični učinak. Voda od ružmarina krajnji je rezultat kuhanja lišća ruzmarina u destilovanoj vodi nekoliko sati na vrlo laganoj vatri, a zatim prosijavanja krupnih ostataka.

Ova se biljka razgrađuje tokom ovog procesa, stvarajući ono što je u biti bogat čaj koji čini razne dobre stvari za vašu kosu i vlasište. Za izradu ove mješavine možete koristiti i eterično ulje ruzmarina razrijeđeno u vodi.

Ruzmarinova voda potiče rast kose inhibiranjem hormonalnih promjena koje dovode do gubitka kose, poboljšavajući cirkulaciju u folikulima, djelujući kao antioksidans i smanjujući upalu na tjemenu. Za razliku od drugih prirodnih lijekova za rast kose, postoje dokazi koji podupiru da ružmarinova voda doista poboljšava rast kose.

studiji iz 2013. potvrđeno je kako ekstrakt lišća ruzmarina može pomoći kod alopecije. Drugo istraživanje koje je uspoređivalo ulje ruzmarina s minoksidilom (Rogaine) pokazalo je da su ta dva ulja usporediva, dok su oni koji su koristili ulje ruzmarina prijavili manji svrbež vlasišta od onih koji su koristili minoksidil.

I konačno, studija iz 1998. koja je istraživala učinkovitost aromaterapijskih ulja na gubitak kose otkrila je da je od onih koji su utrljavali ulje ružmarina i lavande u kosu svaki dan tokom sedam mjeseci, 44% primijetilo poboljšanje u rastu kose. Sve te studije donekle potvrđuju kako ekstrakt ruzmarina zaista pomaže kod promicanja rasta kose, smanjenja svrbeža, pa čak i alopecije.

Takođe se smatra da širi krvne žile, povećavajući cirkulaciju na tjemenu te da ružmarinovo antioksidativno, protuupalno i antifungalno djelovanje poboljšava zdravlje vlasišta i jača kosu.

Iako ruzmarinova voda pomaže u rastu kose, neki će primijetiti više koristi od njezine upotrebe od drugih. Oni koji se suočavaju sa stanjenjem kose zbog hormonalnih učinaka ili starije dobi mogli imati najviše koristi od korištenja ulja ruzmarina. Također može pomoći u smanjenju peruti.

Kako napraviti vodu za ispiranje kose od ruzmarina

Najpoznatiji način korištenja vode od ruzmarina je u obliku sredstva za ispiranje kose. Evo kako napraviti i koristiti vodu od ruzmarina:

  • Prokuhajte jednu litru destilirane vode
  • Dodajte šaku suhih listova ruzmarina
  • Neka se kuha pet sati
  • Nakon toga ostavite da odstoji pola sata
  • Nakon što se ohladi, smjesa se može razrijediti u vodi za ispiranje ili u šamponu. U oba slučaja stvorite omjer četiri prema jedan.
  • Koristite vodicu od ruzmarina za ispiranje kose nakon što ste oprali kosu šamponom. Zatim isperite.

Kada je u pitanju izvlačenje maksimuma iz ružmarinove vode za kosu, dosljednost je ključna. Vjerovatno nećete vidjeti rezultate preko noći, stoga se nemojte obeshrabriti. Bit će potrebno dosta vremena da ovaj eliksir počne djelovati. Neka istraživanja navode da je potrebno šest mjeseci korištenja da bi se vidjela značajna korist tako da budite uporni i uživajte u rezultatima.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.