Tradicionalna banjalučka jela

Tradicionalna banjalučka jela

Tradicionalna banjalučka jela: Donosimo i nekoliko recepata

Pura, cicvara, popara, kvrguša, kozaračka pita i banjalučki ćevap samo su neka od tradicionalnih jela na kojima su stasale brojne generacije na području banjalučke regije, a koja i danas ukusom i mirisom očaravaju nepca putnika namjernika koji u grad na Vrbasu dolaze iz svih krajeva svijeta.

Za onu koja bi savladala pripremu kozaračke pite govorilo se da se može udati.

U mnogim seoskim krajevima ta tradicija zadržala se i do danas

Prema riječima naših baka, cicvara, popara i pura pripremane su od 1918. godine.

To su bila najzastupljenija jela na trpezama u svakoj prilici.

Danas ih pripremamo uglavnom u vrijeme seoskih slava – rekla je Šešićeva i dodaje da su tradicionalne šape pravljene od brašna, jaja i masti bile glavna poslastica u svim svečanim prilikama.

Recepti

Pura

Namirnice:

  • 0,5 kg kukuruznog brašna
  • 1 litar vode
  • 0,06 litara ulja (ili maslo)
  • So po potrebi
  • Sir, mlijeko ili kajmak po želji

Način pripreme:

U odgovarajući lonac staviti vodu da prokuva, dodati so i ulje.

Kada voda prokuva, malo smanjiti temperaturu i dodati kukuruzno brašno.

U sredini kupole od brašna probiti drvenom varjačom rupu kroz koju će voda polako preuzimati brašno i pustiti da se kuva.

Ostaviti pola sata da kuva, zatim energično drvenom varjačom miješati brašno i vodu da se sjedine i pura postane tvrda, da se ne stvore grudvice.

Cicvara

Namirnice:

  • 0,5 kg punomasnog sira
  • 0,2 litra mlijeka
  • 0,2 litra vode
  • 0,2 kg kajmaka
  • Kukuruzno brašno (bijelo ili žuto)   po potrebi
  • So po potrebi

Način pripreme:

Vodu i mlijeko sastavite i stavite da prokuvaju, zatim dodajte izmrvljen ili izrendan sir da se otopi.

Kada se sir otopio, dodajte malo-pomalo brašno uz stalno miješanje dok ne dobijete masu gustine poput smjese za palačinke.

Zatim dodajte kajmak i uz stalno miješanje kuvajte dok cicvara ne počne da pušta svoju masnoću.

U kvalitetnoj cicvari treba da bude masnoće da se možete u njoj ogledati.

Popara  

Namirnice:

  • 0,4 kg stare pogače
  • 0,6 litara vode
  • 0,1 kg masti
  • 0,2 kg tučenog sira
  • So po potrebi

Način pripreme:

Staru pogaču isjeći na kocke. Prokuvati vodu i preliti preko kockica hljeba.

Lagano promiješati da pogača upije vodu.

Zagrijati mast i onako vrelu preliti preko pogače i zatim sve posuti tvrdim sirom. Servirati i konzumirati toplo.

Kozaračka pita  
  • 1 kg brašna
  • 2 male kašike soli
  • Vode po potrebi
  • 0,5 kg mladog sira
  • 0,3 kg mladog kajmaka
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
  • Ulja po potrebi
  • Mlijeka po potrebi

Preliv:

  • 0,3 kg kajmaka
  • 3 jaja
  • 0,1 kg pavlake

Način pripreme:

U dublju posudu sipati brašno i so, dodavati vodu dok se ne dobije glatko tijesto.

Tijesto dobro izraditi, natrati, oko 10 minuta.

Razdijeliti ga na tri loptice i ostaviti da odstoji pola sata.

Sto posuti brašnom i oklagijom razvući što tanje tijesto. Ostaviti koru da se osuši nekoliko minuta.

Preko kore posuti ulje, zatim ravnomjerno rasporediti fil.

Koru prebaciti s lijeve i s desne strane prema sredini, a zatim motati ukrug.

Pitu peći 25 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Izvaditi iz rerne i preliti prelivom. Vratiti u rernu i peći još tri minuta.

Kvrguša  

Namirnice:

  • 1 pile
  • 2 jaja
  • So
  • Mlijeko
  • Ulje
  • Voda
  • Kajmak
  • Crveni luk
  • Malo maslaca

Priprema:

Brašno, jaja, so, mlijeko, te malo vode dobro izmiješati da se dobije tijesto malo gušće nego za palačinke.

Pile isitniti na manje komade i začiniti po ukusu.

U podmazanu tepsiju nasuti tijesto, pa odozgo poredati isjeckanu piletinu i sitno isjeckani crveni luk, te stavite da se peče.

Ispečenu kvrgušu posuti prelivom od maslaca, kajmaka i mlijeka koji se prethodno malo posoli.

Poslužiti toplo.

Banjalučki bombon  

Namirnice:

  • Smokve
  • Bademi
  • Čokolada

Priprema:

Smokva se puni bademom i prelije čokoladom.

Banjalučki ćevap  

Namirnice:

  • Govedina
  • Bravetina
  • Tucani bijeli luk
  • So
  • Biber

Priprema:

Banjalučki ćevap priprema se od mješavine mesa, bravetine i govedine, i to u omjeru 70 odsto govedine i 30 odsto bravetine.

Meso skinuto s kostiju isjeckati ručno satarom i to posebno govedinu, a posebno bravetinu.

Prema starom receptu za deset kilograma mesa potrebno je sat sjeckanja i dodavan je tucani bijeli luk, jedna glavica na 10 kilograma mesa.

Ovako pripremljeno i začinjeno meso miješa se oko pola sata, odnosno sve dok se ne dobije kompaktna masa, koja se potom ostavlja u frižider na oko 12 časova.

Zatim se oblikuju ćevapi dužine pet, a prečnika dva centimetra i prave se kao pločice od po četiri ćevapa u nizu.

autor:https://www.mamaklik.com/2018/03/2

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.