Visoki Dečani na listi najugroženijih lokaliteta Evrope

Visoki Dečani na listi najugroženijih lokaliteta Evrope

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu, objavila je pan-evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“.

U izvještaju se podsjeća da je ovaj manastir Srpske pravoslavne crkve, koji se nalazi na Kosovu i Metohiji, izgrađen u 14. vijeku i da je već uvršten na listu Svjetske kulturne baštine Uneska.

„Manastir predstavlja važno vjersko čvorište na Balkanu, koje je zbog svoje lokacije postalo žrtva neriješenih pravnih i institucionalnih pitanja, usljed sukoba Srbije i (samoproglašenog) Kosova“, navodi se u tekstu.

Osim Visokih Dečana, na listi koja je objavljena je danas, nalaze se istorijsko groblje Mirogoj u Zagrebu, zgrada centralne pošte u Skoplju, pet grčkih ostrva na jugu Egejskog mora, renesansni vrt Đusti u Veroni, crkva u stijeni San Huan u Kantabriji u Španiji i i austrijska željeznica „Ahenze“ stara 133 godine.

Izabrane lokacije ispunjavaju uslove za grant Evropske investicione banke /EIB/ do 10.000 evra koje će im se dodijeliti kao pomoć sprovođenju dogovorenih aktivnosti koje će doprinijeti njihovom očuvanju.

Lista lokaliteta objavljena je tokom video-konferencije, kojoj je kao specijalni gost prisustvovala evropski komesar za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel.

Cilj programa, koji postoji od 2013. godine, jeste da se podigne nivo svijesti u vezi sa lošim uslovima u kojima se nalaze lokaliteti kulturne baštine, uz nadu da će dovesti do trajne akcije njihovog očuvanja, kako bi mogli da opstanu za neke buduće generacije.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.