Četiri sastojka iz kuhinje pomoću kojih se možete riješiti mrava

Četiri sastojka iz kuhinje pomoću kojih se možete riješiti mrava

Iako se trenutno susrećemo sa naglim promjenama temperatura, čas uživamo u suncu, a čas gledamo snijeg, činjenica je da nas uskoro očekuje proljeće – period godine kada sve cvjeta, buja i izlazi na površinu, između sotalog i uporni mravi.

Iako bezopasni, niko ne želi mrave u svom domu, pa evo zašto oni obično ulaze i kako da ih zaustavite.
Mravi uvijek napuštaju svoj mravinjak u potrazi za hranom, ostavljajući trag feromona. Kada pronađu hranu, pratiće trag nazad, ostavljajući više feromona, a koje će potom drugi mravi potom pratiti. Otuda i čitava „vojska“ prava u vašem domu…

Kako da ih se otarasite?

Kao i uvijek, prevencija je najbolji lijek, ali postoji mnogo savjeta i trikova za njihovo uklanjanje kada uđu. Najbolje rješenje jeste jednostavno uklanjanje svega što ih privlači u vaš dom. Mrave može privući bilo šta, od šećera, meda, pa sve do tegle džema ili čak prljavog posuđa. A ovo su neki od savjeta stručnjaka:

  • Čuvajte svu hranu što dalje, hermetički zatvorenu u ormarima ili u frižideru.
  • Ne ostavljajte hranu na otvorenom, uvijek pokrijte i odložite ako je moguće.
  • Očistite odmah prosutu hranu i piće.
  • Redovno čistite kuću i činije za kućne ljubimce (mravi vole hranu za mačke i pse).
  • Redovno iznosite smeće.

Sredstva koja pomažu:

Što se tiče čišćenja prirodno sredstvo je uvijek najbolje rješenje protiv upornih mrava. Pomiješajte vodu sa sirćetom kako biste očistile tragove (feromone) mrava kojui ostavljaju sa sobom. Druga grupa stručnjaka predložila je i upotrebu bibera.

„Mravi se oslanjaju na svoje čulo mirisa da bi se kretali svijetom, a miris bibera iritira“, rekli su i dodala da i mljevena paprika takođe pomaže u tome. Takođe, mravi mrze i miris cimeta! Uvijek možete da ih pospete po rubovima vrata i prozora.

Mravi mrze miris cimeta, kažu stručnjaci za kontrolu štetočina u „Linear Vorld-u“, tako da bi prskanje na kritična ulazna mjesta, kao što su prozori i vrata, moglo da stvori barikadu koja ih odbija. Drugi način da mravi ne uđu u kuću je da pratite mrave da biste saznali kako ulaze. Zatim jednostavno blokirajte sve rupe, posebno vodeći računa oko vrata i prozora.

Autor:(MONDO)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.