DA LI VEZE NA DALJINU MOGU DA OPSTANU? Psihoterapeut otkriva šta je najvažnije u takvom odnosu!

DA LI VEZE NA DALJINU MOGU DA OPSTANU? Psihoterapeut otkriva šta je najvažnije u takvom odnosu!

Dobra komunikacija i zajednički cilj su veoma važni kod veza na daljinu.

Iako bi svi voleli da imaju partnera koji će češće biti fizički uz njih, pojedini ljudi se ipak odlučuju na vezu na daljinu.

Međutim, da bi ova veza opstala, potrebno je da budete svesni određenih stvari, o čemu je detaljnije govorila

PREDNOST

Zajedničko vreme je uglavnom veoma kvalitetno, sadržajno i ispunjeno strašću, oba partnera su posvećena jedno drugom jer su naučili da cene svaki susret.

MANA

Veze na daljinu su idealna podloga za idealizaciju partnera, jer se ne provodi mnogo zajedničkog vremena u realnim životnim okolnostima. Samim tim je procena vrlo često neobjektivna.

Zdrav primer:

Kada ste u vezi na daljinu, jer čekate da jedno od vas završi fakultet ili dobije unapređenje, odradi poslovni ugovor, uštedi novac za nešto itd. a onda planirate da živite zajedno na jednoj od te dve lokacije ili naizmenično na obe, onda to čekanje ima smisla i veza na daljinu je odradila svoj posao, a taj posao se najprostije zove – premošćavanje. (Trenutne okolnosti ne dozvoljavaju da budemo fizički zajedno, ali radimo na tome da se to u budućnosti dogodi)

Kada ste u vezi na daljinu u kojoj nijedan od partnera ne želi da se preseli ili nema jasne planove, tj. viziju budućnosti, ne bi bilo loše da razmislite o skrivenim razlozima zbog kojih ste u vezi, da li se nečemu potajno nadate, čekate da se desi neko čudo (najčešće: da se partner promeni) i da li su vaše pretpostavke zasnovane na činjenicama.

SAVETI:

Održavajte svakodnevni kontakt putem poziva (audio ili video). Poruke nisu dovoljne da bi se održala bliskost, potreban je „živ“ razgovor. Ok je da ponekad preskočite ako ste imali naporan dan ili niste imali vremena, ali gledajte da se to ne pretvori u redovnu praksu.

Zašto? U vezama na daljinu najvažnija stvar je komunikacije. S obzirom na to da nemate mogućnost instant susreta ili zagrljaja, tj. bilo kakvog fizičkog kontakta (koji je bitan), zdrava komunikacija je najvažniji faktor (u svakoj, a posebno u ovakvoj vezi).

Dakle, komunicirajte. Pričajte o svemu. Ne vodite isprazne razgovore o vremenu, pričajte o važnijim temama. Razgoovre o vremenu ostavite za one dane kada ste umorni ili bolesni. Oni za to i služe. Pričajte o vašem odnosu, planovima, sebi, budućnosti, željama… Pronađite i definišite zajednički cilj.

U vezama na daljinu najvažnije je imati cilj. Druga najvažnija stvar je da tom cilju teže obe strane. U suprotnom, takva veza nema mnogo smisla.

Shutterstock

veza na daljinu

Pokušajte da organizujete što više susreta, tj. zajednički provedenog vremena. Često je to teško izvodljivo ako ste udaljeni hiljadama kilometara, ali pokušajte da date sve od sebe, jer postoji velika mogućnost da postanete nezadovoljni kada prođe početni zanos i zaljubljenost. Tada je moguće i zanemarivanje partnera, posebno ako se u međuvremenu pojavi neko ko je blizu, a intrigira vas. To nije fer prema partneru koji tamo negde, u belom svetu, čeka vaš poziv.

Veze na daljinu su izazovne i potrebna je samokontrola, mentalna stabilnost i fleksibilnost. Posebno za one koji su po prirodi osetljiviji i one kojima je važan dodir, prisutnost i fizička bliskost/intimnost (a mnogima jeste).

Nisu pogodne za posesivne osobe, sklone „ljubomornim ispadima“, kao ni za osobe koje imaju problem sa poverenjem. Poverenje je ovde jedna od ključnih stvari.

Sve se svodi na isto kao i u „uobičajnim vezama“:

Imati slične poglede na život, budućnost i važne stvari poput dece/porodice, bliskosti, novca itd.

Nekome će odgovarati da zauvek ostane u vezi na daljinu. I to je u redu, ali samo ako tu želju deli sa partnerom.

autor:informer.rs foto:informer.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.