Evo načina kako se riješiti alergija!

Evo načina kako se riješiti alergija!

Inhalatorne alergije su imunološki odgovor organizma na izloženost određenim stvarima koje se udišu, kao što su polen, plijesan, prašina i životinjska dlaka. Ovaj odgovor može dovesti do upale sluznice disajnih puteva i simptoma kao što su kihanje, curenje nosa, kašalj i otežano disanje.

Inhalatorne alergije mogu biti sezonske, kada je izloženost polenskim alergenima veća u određeno doba godine, ili perzistentne, kada je izloženost alergenima prisutna tokom cijele godine.

Stručno mišljenje dr Sanje Kalamande Ivanjak, specijaliste biohemije je da inhalatorne alergije predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem i da se mogu manifestovati na različite načine kod različitih osoba. Stoga, važno je pristupiti svakom pacijentu individualno i provesti testove alergije kako bi se utvrdilo na što je osoba alergična.

Liječenje inhalatornih alergija može uključivati izbjegavanje izloženosti alergenima, primjenu lijekova za ublažavanje simptoma, kao što su antihistaminici i kortikosteroidi, te imunoterapiju, koja se sprovodi pod nadzorom stručnjaka i može pomoći u smanjenju osjetljivosti organizma na alergene.

Uz pravilno upravljanje simptomima inhalatornih alergija, većina ljudi može živjeti normalan život i uživati u aktivnostima koje vole bez ograničenja. Važno je potražiti pomoć stručnjaka ako se simptomi pogoršaju ili ne poboljšaju nakon liječenja.

autor:banjaluka.net foto:banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.