Grčka pasta sa feta sirom, čeri paradajzom i krastavcem je pravi ljetnji obrok koji lako pravi.
Sastojci:
- 450 g tjestenine po vašem izboru
- 1/2 malog ljubičastog luka, tanko isjeckanog
- 1 crvena paprika, sitno isjeckana
- 500 g čeri paradajza, prepolovljenog
- 120 g maslina bez koštica
- 120 g izmrvljenog feta sira
- 1 veliki krastavac, isječen na četvrtine i kriške
- 60 g svježeg peršuna, grubo isjeckanog
- so i biber, po ukusu
Za dresing od limuna i maslinovog ulja:
- 80 ml svježe cijeđenog limunovog soka
- 1 kašika rendane limunove kore
- 2 čena bijelog luka, sitno isjeckana
- 2 kašike sitno isjeckanog peršuna
- 120 ml maslinovog ulja
- 1/2 kašičice svježeg origana, po želji
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
Recept za grčku pastu sa feta sirom, čeri paradajzom i krastavcem:
Kako biste napravili ovu pastu, prvo skuvajte tjesteninu i ocijedite je. Zatim potopite kriške luka u hladnu vodu sa prstohvatom soli. Poslije 10 minuta, ocijedite vodu sa luka. Napravite dresing tako što ćete u maloj tegli sa poklopcem, da promućkate sve sastojke za dresing. Probajte i dodajte još začina po ukusu.
U velikoj posudi pomiješajte ohlađenu tjesteninu, ocijeđeni ljubičasti luk, paprike, paradajz, masline, feta sir, krastavac i peršun. Lagano promiješajte sa 60 ml dresinga od limuna i maslinovog ulja i promiješajte. Dodajte još dresinga, u malim porcijama, po potrebi. Začinite solju i biberom po ukusu. Uživajte!
(StvarUkusa/Mondo)