Grčka pasta sa feta sirom, čeri paradajzom i krastavcem

Grčka pasta sa feta sirom, čeri paradajzom i krastavcem

Grčka pasta sa feta sirom, čeri paradajzom i krastavcem je pravi ljetnji obrok koji lako pravi.

Sastojci:

  • 450 g tjestenine po vašem izboru
  • 1/2 malog ljubičastog luka, tanko isjeckanog
  • 1 crvena paprika, sitno isjeckana
  • 500 g čeri paradajza, prepolovljenog
  • 120 g maslina bez koštica
  • 120 g izmrvljenog feta sira
  • 1 veliki krastavac, isječen na četvrtine i kriške
  • 60 g svježeg peršuna, grubo isjeckanog
  • so i biber, po ukusu

Za dresing od limuna i maslinovog ulja:

  • 80 ml svježe cijeđenog limunovog soka
  • 1 kašika rendane limunove kore
  • 2 čena bijelog luka, sitno isjeckana
  • 2 kašike sitno isjeckanog peršuna
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice svježeg origana, po želji
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
Savjet plus:

Dresing koji ne iskoristite možete da čuvate u frižideru do nedjelju dana i da ga koristite za salate ili paste.

Recept za grčku pastu sa feta sirom, čeri paradajzom i krastavcem:

Kako biste napravili ovu pastu, prvo skuvajte tjesteninu i ocijedite je. Zatim potopite kriške luka u hladnu vodu sa prstohvatom soli. Poslije 10 minuta, ocijedite vodu sa luka. Napravite dresing tako što ćete u maloj tegli sa poklopcem, da promućkate sve sastojke za dresing. Probajte i dodajte još začina po ukusu.

U velikoj posudi pomiješajte ohlađenu tjesteninu, ocijeđeni ljubičasti luk, paprike, paradajz, masline, feta sir, krastavac i peršun. Lagano promiješajte sa 60 ml dresinga od limuna i maslinovog ulja i promiješajte. Dodajte još dresinga, u malim porcijama, po potrebi. Začinite solju i biberom po ukusu. Uživajte!

(StvarUkusa/Mondo)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *