Kako je nastala pjesma “Šta bi dao da si na mom mjestu” Bijelog dugmeta?

Kako je nastala pjesma “Šta bi dao da si na mom mjestu” Bijelog dugmeta?

Antologijsku pjesmu “Šta bi dao da si na mom mjestu” napisao je pokojni pjesnik Duško Trifunović, a jednom prilikom prisjetio se kako je nastala.

Pjesma “Šta bi dao da si na mom mjestu” nalazi se na drugom, istoimenom albumu Bijelog dugmeta, a nastala je, zapravo, kao posveta tadašnjem pjevaču grupe, Željku Bebeku.

Željko je, inače, na tom albumu svirao bas gitaru, budući da je tadašnji basista Zoran Redžić uoči snimanja teško povredio prst lijeve ruke. Pjesmu je napisao Duško Trifunović, koji je otkrio kako je nastala.

– Tu je drugi stih vrlo važan “Da te mrze, a da ti se dive”. Jednom smo sjedili u kafani “Park” kad sam ugledao Željka Bebeka kako prolazi. Željko je sjajan umjetnik, ali je “štos” u tome što je bio mršav, imao je tanke nožice, a glava mu ogromna, zato što mu je frizura u to doba bila natapirana. I ja znam da ga ne vole, govore “Ma, što se pravi važan”. Ali, kad je ušao u kafanu, odjednom su se svi ozarili i tad sam shvatio, njega mrze, ali mu se dive. Otišao sam kući i to napisao… – ispričao je jednom prilikom Trifunović.

Autor ostalog materijala na tom albumu bio je Goran Bregović. Album je snimljen u londonskom studiju “Oxford Circus” Džordža Martina, dok su muziku pisali i pripremali u Boriku, mjestu kraj Rogatice. U London ih je odveo i nadgledao muzički urednik diskografske kuće “Jugoton”, Veljko Despot. Tiraž tog albuma prešao je 200 hiljada primjeraka i Jugoton je bio prisiljen da izmisli dijamantsku ploču, jer su prvi dostigli tako visoke tiraže.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.