Kiseli kupus – kako dobiti pravu žutu boju?
Tokom zimskih dana kiseli kupus jedna je od omiljenih namirnica.
Od njega se mogu praviti jela poput sarme, podvarka, kuvanog kupusa ali i salate koje su veoma bogate vitaminima i jačaju metabolizma.
Ono što se razlikuje kod domaćeg i kupovnog kupusa jeste upečatljiva žućkasta boja koja mu daje poseban šmek.
Kiseli kupus – Tajna je u postupku kiseljenja
Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih.
Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili korjen i tu udubinu napunite solju.
Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus.
Nakon što naredate kupus u buretu za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista.
Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled ali i dodatni ukus kupusu.
Oko tri nedjelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu.
Međutim, bitno je da provjeravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promijenio miris.
Preporučuje se da je najbolje vrijeme za kiseljenje kupusa sredina oktobra.
Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahtjeva da temperature budu stabilne, bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepen.
Najbolje mjesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gdje nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.
NE PROPUSTITE:
autor: http://glassrpske.com