Nevoljno provirio iz pećine: Medvjed Uroš nije ugledao svoju sjenku, evo kad nam stiže proljeće

Nevoljno provirio iz pećine: Medvjed Uroš nije ugledao svoju sjenku, evo kad nam stiže proljeće

Medvjed Uroš nije ugledao svoju sjenku.

Medvjed Uroš iz Beogradskog zoološkog vrta danas, kada je izašao iz pećine, nije ugledao svoju sjenku čime je, prema narodnom vjerovanju, najavio skori dolazak proljeća.

Na Sretenje se, prema tradiciji, susreću ljeto i zima i, kako se vjeruje, ako tog dana medvjed ugleda svoju sjenku, uplaši se i vrati u pećinu zima traje još šest nedelja, ali ako ne vidi sjenku, zimi se bliži kraj.

Biolog Kristijan Ovari je rekao da je jutros medvjed Uroš nevoljno provirio napolje iz pećine.

– Medvjed se još uvijek nije uplašio svoje sijenke, nije se vratio u jazbinu i to je znak da nam proljeće dolazi. O tome svjedoči i ovo fantastično vrijeme, a i meteorolozi kažu da neće biti još ozbiljnijih mrazeva, osim ako ‘baba Marta’ ne pokaže zube – rekao je Ovari za Tanjug.

On je dodao da sada nije teško predvidjeti prognozu sa modernim tehnologijama, ali da “medvjedi koriste mnogo starije i mnogo sigurnije metode – oni osjećaju kakvo vrijeme dolazi”.

Ovari je rekao da je “mala tajna” da u zoološkom vrtu medvjedi zapravo nikada ne spavaju zimski san, jer imaju stalnu dostupnost hrane i nisu prinuđeni da hiberniraju.

autor:http://srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.