Mont Everest : Montirana meteorološka stanica na rekordnoj visini od 8.800 metara

Mont Everest : Montirana meteorološka stanica na rekordnoj visini od 8.800 metara

Kineski naučnici postavili su automatsku meteorološku stanicu na Mont Everestu, na rekordnoj visini od 8.800 metara, javili su mediji u Kini.

Kineska centralna televizija objavila je da je automatska meteorološka stanica uspješno instalirana jutros u 9.01 časova. „Sputnjik“ piše da se radi o osmoj i posljednjoj stanici za praćenje na Mont Everestu, koje su postavljene u okviru naučnog projekta Kine radi istraživanja efekata globalnog zagrijavanja u Tibetanskoj visoravni.

Stanice će prikupljati podatke o brzini i smjeru vjetra, relativnoj vlažnosti na sjevernoj strani planine i druge indikatore neophodne za praćenje topljenja glečera i snijega na visokim altitudama.

Institut za istraživanje Tibetanske visoravni pri Kineskoj akademiji nauka naglašava da je oprema za stanicu teška oko 50 kilograma, te da je raspoređena među članovima ekspedicije i to tako da nijedan član ne nosi više od sedam kilograma.

Naučnici će u okviru ekspedicije, navodno, instalirati radar kako bi proučavali glečere i mjerili debljinu leda i snijega na vrhu Mont Everesta. Titulu meteorološke stanice na najvišoj altitudi ranije je imala stanica koju je 2019. godine postavila grupa naučnika iz Velike Britanije i SAD na visini od 8.430 metara, na južnoj strani Mont Everesta.

Nepal i Kina su na zajedničkoj ceremoniji u decembru 2020. godine saopštili novu visinu Mont Everesta od 8.848,86 metara. Te zemlje ranije nisu bile saglasne u vezi sa visinom najvišeg vrha u svijetu, zbog čega je bilo nemoguće potpisati obavezujući protokol.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.