Napravi savršeni ledeni čaj – ovog ljeta najpopularniji napitak!
Kada bi znali koliko je jednostavno i lako napraviti ledeni čaj, vjerujemo kako biste u njemu uživali tijekom cijele godine.
S našim jednostavnim receptima i voćnim varijacijama na klasični recept, ovog se ljeta do mile volje možeš rashlađivati uz čašu popularnog čaja
U tren oka možeš zamutiti puni vrč, a zatim ga zasladiti šećerom, sirupima ili u njega dodati arome po vlastitom izboru.
Slijedi ovaj vodič i napravi iznimno ukusno, okrjepljujuće i jedno do najpopularnijih pića ovog ljeta.
Koji čaj koristiti?
Klasična baza za ledeni čaj su obične vrećice čaja jer omogućuju da slobodnije biraš okuse.
Također, možeš i eksperimentirati s različitim čajevima nakon što znaš osnovni recept.
Najčešće se koriste Earl Grey, Lady Grey, kamilica, zeleni čaj i limunska verbena (citronovac).
Ohlađeni su voćni čajevi vrlo ukusni, a najbolji omjer pri izradi ledenog čaja jest 6 vrećica čaja na 1,5 litru kipuće vode.
Osnovni recept za ledeni čaj Sastojci:
6 vrećica čaja
2 žlice šećera
1 žlica meda
3 mala limuna
2 ocijeđena u soku
1 narezan
1 naranča, narezana
1 mala vezica metvice
Led
Priprema:
Vrećice čaja prelij s 1,5 litrom kipuće vode, a zatim umiješaj šećer i med.
Ostavi da odstoji 10 minuta, a zatim procijedi i stavi u hladnjak da se ohladi.
Ohlađeni čaj ulij u veliki vrč, a zatim umiješaj limunov sok, kriške limuna, mentu i kriške naranče.
Ostatak vrča napuni ledom i dobro promiješaj.
Za posluživanje, ulij ledeni čaj u visoke čaše s puno leda.
Kako zasladiti ledeni čaj Ledeni čaj se često zaslađuje šećerom ili tekućim medom.
Umiješa se u vrući čaj da se otopi, a zatim se čaj ohladi.
Mogu se koristiti i šećerni sirupi; jednostavan šećerni sirup je lako napraviti jer zahtijeva samo vodu i šećer.
Napravi jednu količinu i spremi ju u bocu, tako da uvijek imaš pri ruci kada poželiš dodati malo po malo u vrč ledenog čaja.
Osnovni recept za šećerni sirup Pomiješaj 300 g šećera u loncu sa 150 ml vode.
Kuhaj dok se šećer ne otopi, povremeno miješajući.
Ostavi da se ohladi prije nego što ga prebaciš u steriliziranu bocu.
Čuvaj u hladnjaku.
Kako začiniti ledeni čaj Bilje Jednostavan, ali učinkovit način za dodavanje dodatnih aroma u ledeni čaj.
Bilje koje se preporučuje su menta, bosiljak i majčina dušica, možeš dodati i lišće limete, a svakako izbjegavaj začinsko bilje koje je isključivo slano, poput korijandera i vlasca.
Cvijet bazge Svježa grančica cvijeta bazge može dati posebnu aromu ledenom čaju.
Dodaj veliku šaku u ledeni čaj i ostavi da se natopi dok se čaj hladi. Alternativno, dodaj malo bazge u čaj prije nego što dodaš zaslađivač.
Voće Narezane breskve i marelice, svježe bobičasto voće i citrusi dobro pristaju uz čaj.
Za osvježavajući okus možeš dodati i nasjeckani krastavac.
Alkohol Za verziju ledenog čaja samo za odrasle, dodaj nekoliko doza alkohola po svom izboru.
Začinjeni rum ili gin dobro pašu. Jednostavno je – dodaj u ledeni čaj nakon što se ohladi.
Naši prijedlozi recepata za najukusnije ledene čajeve ovog ljeta
Ledeni čaj od borovnice i metvice Osvježavajući, voćni i spreman za nekoliko minuta, ledeni čaj od borovnice i metvice zajamčeno će oduševiti tvoje goste.
Napravi puni dozator kako bi gosti mogli sami sebi natoči kada im ponestane pića u čaši.
Ledeni zeleni čaj od mente i manga Ovaj je čaj savršen balans svježih, biljnih okusa i slatkoće
Zeleni čaj je odlična baza za ledeni čaj, a dobro se slaže sa svježom mentom i zrelim komadima manga.
autor:https://gastro.24sata.hr/