Nekoliko zanimljivih činjenica iz svijeta muzike

Nekoliko zanimljivih činjenica iz svijeta muzike

Ovoga puta donosimo vam nekoliko krajnje zanimljivih i čudnih činjenica iz svijeta muzike. Pa da krenemo… Da li ste znali da…?!

 

Da li ste znali da je 2016. godine Mocart prodao više CD-ova od Bijonse?

Povodom 225. godine od smrti slavnog kompozitora, Univerzal je izdao kolekciju CD-ova sa muzikom ovog umjetnika. Kolekcija je sadržala 240 sati muzike, u čijem stvaranju je učestvovalo više od 600  solista i preko 60 orkestara.

Da li ste znali da je Rod Stjuart održao najveći besplatan koncert na svijetu, ikada? 

Koncert je održan 1993. u novogodišnjoj noći, na plaži Kopakabana, u Rio de Ženeiru. Na tom koncertu je bilo 4,2 miliona ljudi.

Da li ste znali da Finska ima najveći broj metal bendova po glavi stanovnika?

U Finskoj, na 100.000 stanovnika imate 53,5 metal bendova. Druge skandinavske zemlje poput Švedske, Norveške i Islanda prate Finsku gotovo u stopu. Iako  sam metal svoje porijeklo vuče iz SAD i Engleske, ove skandinavske zemlje su najveći ljubitelji matala. Koliko je matal popularan dokazuje i podatak da postoji dječija metal grupa pod nazivom Hevisaurus

Da li ste znali da je jedan album komplet snimljen u svemiru?

Kanadski astronaut Kris Hedfild snimio je i objavio svoj prvi album 2015. godine dok je radio u svemirskoj stanici. On je bio prvi Kanađanin koji je „hodao“ svemirom, ali  i prva osoba koja je snimila album u svemiru. Naslov njegovog prvijenca je „Space Sessions: Songs From a Tin Can“

 

Da li ste znali da je Jurij Gagarin prvi pjevao u svemiru?

Nažalost, ne postoji snimak o ovome, ali prva pjesma koja se čula u svemiru bila je „Shostakovich song, ‘My Homeland Hears“.

Da li ste znali da muzika pomaže da biljke brže rastu? 

Naučnici iz Južne Koreje sproveli su ovaj eksperiment u polju riže. Upotrijebili su 14 različitih kompozicija. Zaključak? Biljke „čuju“ i brže napreduju uz klasičnu muziku.

Da li ste znali da su Bitlsi bili „muzički nepismeni“?

U jednom intervjuu iz 2018. godine, Pol Makartni je priznao da niko od članova grupe Bitls nije znao da čita i piše note. Sve su radili instinktivno. Pitamo se šta bi bilo da su znali da pišu note?

Da li ste znali da je najskuplji instrument prodat za 15,9 miliona dolara?

Najskuplji instrument na svijetu je bila „Lejdi Blant“ violina porodice Stradivari.

Da li ste znali da što ste muzički obrazovaniji postižete bolje rezultate na ispitima?

Muzika vam pomaže u tome da pospješite koncentraciju i na taj način postignete bolje rezultate na ispitima. Možemo slobodno reći i u životu. Zato, uživajte u dobroj muzici!

Da li znate da najduža muzička izvedba završava tek 2640. godine? 

639godišnji muzički performans koji je osmislio ekcentrični kompozitor Džon Kejdž počeo je u septembru 2001. godine i trajaće do 2640. godine. Riječ je o jednoj crkvi u malom njemačkom gradiću.

 

Da li ste znali da je Princ svirao 27 instrumenata na svom prvom albumu?

Ovaj album je izdao kada je imao samo 20 godina. Pored vokala i pratećih vokala, Princ je svirao akustičnu i električnu gitaru, bas, klarinet, bubnjeve, bongo, činele, orgulje….

Da li ste znali da je  Titanikom trebalo da putuje i Londonski  simfonijski orkestar?

Londonska simfonija trebalo je da se priključi ovom putovanju, ali su odustali u posljednjem trenutku.

Inače priča o orkestru sa Titanika jedna je od najmisterioznijih priča ikada.

 

Da li ste znali da je Domeniko Skarlati  komponovao  svoju „cat fugue“ nakon što je  njegova mačka, Pulčinela,  prehodala preko njegove klavijature?

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.