Osjećate se iscrpljeno i bez energije? Možda patite od nedostatka ovog nutrijenta

Osjećate se iscrpljeno i bez energije? Možda patite od nedostatka ovog nutrijenta

Osjećate se iscrpljeno i bez energije?

Mnogi ljudi se svakodnevno osjećaju iscrpljeno i bez energije, čak i kada spavaju dovoljno i redovno. Ovakvo stanje često se pripisuje stresu, preopterećenosti ili lošem načinu života, ali pravi uzrok može biti dublji i tiče se nedostatka važnih nutrijenata u ishrani. Jedan od njih je i kolin – esencijalna hranjiva materija koja ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i energije.

Kolin je supstanca koju tijelo djelimično proizvodi u jetri, ali većina potrebne količine mora se unijeti putem hrane. Ovaj nutrijent učestvuje u brojnim važnim funkcijama organizma: podržava rad jetre, pomaže razgradnju masti, učestvuje u radu nervnog sistema, održava zdravlje mozga i mišića, te doprinosi pravilnom funkcionisanju metabolizma.Hrana bogata kolinom uključuje govedinu, piletinu, jaja, ribu i mlijeko. Iako se kolin može naći i u nekim biljnim namirnicama poput brokule, kikirikija, pasulja i gljiva, životinjski izvori u pravilu sadrže znatno više ove hranjive materije. Zbog toga je važno obratiti pažnju na raznovrsnu ishranu kako bi se osigurao dovoljan dnevni unos.

Manjak kolina, iako nije čest, može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Simptomi se najčešće manifestuju kroz osjećaj hronične iscrpljenosti, poteškoće s koncentracijom, promjene raspoloženja i opću bezvoljnost. Dugotrajan nedostatak može utjecati i na funkciju jetre, jer kolin igra važnu ulogu u razgradnji masti i holesterola.

Kolin je takođe važan za zdravlje mozga jer učestvuje u proizvodnji neurotransmitera koji prenose signale između nervnih ćelija. Njegova uloga u održavanju mentalne bistrine i emocionalne stabilnosti čini ga neophodnim dijelom uravnotežene ishrane.

Da bi se izbjegli problemi povezani s niskim nivoom kolina, preporučuje se redovna konzumacija hrane bogate ovom hranjivom materijom. Osobe koje ne konzumiraju proizvode životinjskog porijekla trebale bi posebno paziti na unos biljnih izvora ili razmotriti dodatke ishrani u dogovoru s doktorom.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *