Pljeskavice od tikvice
SASTOJCI:
200 g tikvice (jedna manja)
100 g speltinog brašna
30 g kukuruznog brašna
2 kašičice mljevenog lana
100 ml vode
1 kašičica susama
1 kašičica sušenog peršuna
so, biber, suvi začin prema ukusu
Pljeskavice od tikvice – PRIPREMA:
Tikvicu ogulite i narendajte, ostavite desetak minuta da odstoji, a potom ocijedite.
Mljeveni lan potopite u 50 ml vode i ostavite desetak minuta.
U posudi sjedinite tikvice, potopljeni lan, brašno, susam, peršun i začine prema ukusu.
Postepeno dodajte još 50 ml vode i ujednačite smjesu.
Rukama oblikujte pljeskavice, mjera je jedna puna kašika smjese.
Zagrijte ulje u tiganju i pecite pljeskavice dok ne porumene s obje strane, te ih redajte na papirni ubrus da se ocijede od viška masnoće.
Od ove količine dobićete osam pljeskavica veličine dlana.
Dodatni savjet
Kako sačuvati tikvice za zimu?
Bonus video:
autor: Faktormagazin
Recept preuzet s Instagram profila recepti_za_srecu.