PREDMETI KOJI DONOSE NESEREĆU

PREDMETI KOJI DONOSE NESEREĆU

Prema feng shuiju i drugim kulturnim tradicijama, određeni predmeti kućnog dekora poput stolice za ljuljanje ili pokvarenih satova mogli bi vaš dom donijeti nesreći.

Dok su neke od ovih stvari jednostavno praktične za držanje van kuće, neke priče vezane za ove predmete daju opravdan razlog za izbjegavanje.

Stolice za ljuljanje

Samo zamišljanje škripave stare stolice za ljuljanje, koja se polako kreće naprijed-nazad u mračnoj, napuštenoj prostoriji, vjerovatno je dovoljno da shvatite zašto sujevjerni ljudi više vole svoje stolice čvrsto postavljene na podu.

Međutim, prema irskoj legendi, prazna stolica za ljuljanje je otvoreni poziv zlim duhovima da sjednu. Ako se stolica sama kreće, to je siguran znak da je duh već prisutan.

Zelena boja zidova

Ovo praznovjerje zapravo ima čvrstu osnovu u istorijskim činjenicama jer su u jednom trenutku zelene boje zapravo mogle biti smrtonosne.

Tokom 18. vijeka sintetičke zelene farbe su se pravile sa novootkrivenim jedinjenjem bakra, vodonika i arsena. Zidovi ili papir obojeni zelenom bojom mogli su ispuštati otrovne plinove kada su vlažni, a neki radnici u fabrikama u to vrijeme su se razboljeli i umrli od izloženosti bojama.

Iako se boje više ne proizvode s ovim jedinjenjem, neki sujevjerni vlasnici kuća čak i danas gledaju na zelene zidove kao loš znak.

Pokvareni ili zaustavljeni satovi

Feng shui tradicije upozoravaju da ne držite polomljene predmete u svom domu, jer oni predstavljaju i unutrašnji i spoljašnji nered koji ne treba imati prostora u vašem životu. Pokvareni sat posebno može biti loš znak.

Feng shui nalaže da alati za mjerenje vremena uvijek budu u ispravnom stanju, kako ne biste rizikovali da zaglavite u kolotečini i da „prestanete ići naprijed u svom životu“.

Kaktusi

Feng shui principi tvrde da su biljke sa šiljastim ili trnovitim eksterijerom magneti za loše vibracije. Bodljikave površine kaktusa ili drugih, slično šiljastih biljaka poput agave, mogu unijeti napetost u vaš dom i odnose.

Jedini izuzetak su ruže, čije bodljikave stabljike očigledno nisu dovoljne da ukaljaju pozitivnu energiju elegantnih cvjetova.

Nenamješten krevet

Iako je moguće da su ga izmislili frustrirani roditelji, ovo sujeverje upozorava da vas nespremanje kreveta ili čak ometanje pri spremanju može osuditi na neprospavanu noć

Otvoreni kišobran

Mjere predostrožnosti protiv otvaranja kišobrana u zatvorenom prostoru datiraju još iz starog Egipta. U drevnim vremenima, unošenje bilo kojeg predmeta koji je trebalo da vas zaštiti od vremenskih prilika bilo je nepoštovanje prema duhovima čuvarima koji su čuvali vaš dom.

Sasušene biljke

Ako želite živahan dom ispunjen pozitivnom energijom, nemojte dozvoliti da sasušene, beživotne biljke ostanu izložene. Kaže se da posjedovanje mrtvih stvari u kući donosi mrtvu energiju, kvareći duh.

Pored ovog sujevjerja, smežurano lišće i obješene stabljike svakako neće učiniti da vaš dom izgleda prezentativnije ili privlačnije, pise Klix.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.