STARINSKA LIJENJA PITA SA JABUKAMA

STARINSKA LIJENJA PITA SA JABUKAMA

Starinska lijenja pita sa jabukama.

Najbolji kolač svih vremena.

Uspijeva čak i neiskusnim domaćicama.

STARINSKA LENJA PITA S JABUKAMA: Najbolji kolač svih vremena, uspeva čak i neiskusnim domaćicama

Lijenja pita je jedan od omiljenih starinskih kolača koji se veoma jednostavno pravi, a takođe je i jeftin, s obzirom da većinu namirnica koje idu u kolač već imate u kući.

Sastojci:
  • 400 g brašna
  • 200 g masti
  • 170 g šećera
  • 2 jaja
  • 6 kašika mleka
  • 1 kašika sode bikarbone
Za fil:
  • 1 kg kiselih jabuka
  • 4 kašike griza
  • 1/2 kesice cimeta
  • 150 g šećera
Za posipanje:
  • Šećer u prahu
Priprema:

Brašno i mast stavite u dublju posudu i dlanovima trljajte da postane krupičasto.

Dodajte šećer, 1 jaje, 1 žumance, mleko i sodu bikarbonu, pa umesite. Stavite ga u frižider na jedno 1/2 sata.

Zatim ga podelite na dva dela. Jedan deo razvaljajte na pobrašnjenoj dasci i prebacite u namašćen i pobrašnjen pleh.

Zatim stavite nadev od naribanih jabuka, pospite grizom, cimetom i šećerom.

Odozgo stavite drugi deo razvaljanog testa. Premažite belancem i pecite na srednjoj temperaturi oko 40 min.

Posuti šećerom u prahu i isećći na kocke.

Dodatak recept

Savijača sa jabukama

Sastojci
Tijesto:
  • 400 g brašna
  • so
  • sirće
  • ulje
Nadjev:
  • 1 kg jabuka
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g šećera
  • kora od limuna
  • cimet
  • 150 g mrvica
  • 50 g oraha
  • 150 g maslaca
Priprema
  1. Od brašna, soli, malo sirćeta, malo ulja i mlake vode napravimo polutvrdo testo, premažemo uljem i izručimo u podgrejanu činiju, pa ostavimo na toplom mestu da se odmori pola sata.
  2. U međuvremenu oljuštimo i u listiće isečenom jabuke.
  3. Mrvice se proprže u 100 maslaca.
  4. Testo za savijaču razvučemo preko stola koji je posut brašnom, do željene veličine, odsečemo ivice, pospemo mrvicama, jabukama, suvim grožđem

Savijača sa jabukama

autorhttps://www.recepti.com/

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.