Starinska lijenja pita sa jabukama.
Najbolji kolač svih vremena.
Uspijeva čak i neiskusnim domaćicama.
Lijenja pita je jedan od omiljenih starinskih kolača koji se veoma jednostavno pravi, a takođe je i jeftin, s obzirom da većinu namirnica koje idu u kolač već imate u kući.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 200 g masti
- 170 g šećera
- 2 jaja
- 6 kašika mleka
- 1 kašika sode bikarbone
Za fil:
- 1 kg kiselih jabuka
- 4 kašike griza
- 1/2 kesice cimeta
- 150 g šećera
Za posipanje:
- Šećer u prahu
Priprema:
Brašno i mast stavite u dublju posudu i dlanovima trljajte da postane krupičasto.
Dodajte šećer, 1 jaje, 1 žumance, mleko i sodu bikarbonu, pa umesite. Stavite ga u frižider na jedno 1/2 sata.
Zatim ga podelite na dva dela. Jedan deo razvaljajte na pobrašnjenoj dasci i prebacite u namašćen i pobrašnjen pleh.
Zatim stavite nadev od naribanih jabuka, pospite grizom, cimetom i šećerom.
Odozgo stavite drugi deo razvaljanog testa. Premažite belancem i pecite na srednjoj temperaturi oko 40 min.
Posuti šećerom u prahu i isećći na kocke.
Dodatak recept
Savijača sa jabukama
Sastojci
Tijesto:
- 400 g brašna
- so
- sirće
- ulje
Nadjev:
- 1 kg jabuka
- 100 g suvog grožđa
- 100 g šećera
- kora od limuna
- cimet
- 150 g mrvica
- 50 g oraha
- 150 g maslaca
Priprema
- Od brašna, soli, malo sirćeta, malo ulja i mlake vode napravimo polutvrdo testo, premažemo uljem i izručimo u podgrejanu činiju, pa ostavimo na toplom mestu da se odmori pola sata.
- U međuvremenu oljuštimo i u listiće isečenom jabuke.
- Mrvice se proprže u 100 maslaca.
- Testo za savijaču razvučemo preko stola koji je posut brašnom, do željene veličine, odsečemo ivice, pospemo mrvicama, jabukama, suvim grožđem