Žene, jeste li znale: Obuća utiče na izgled vaše zadnjice

Žene, jeste li znale: Obuća utiče na izgled vaše zadnjice

Opšte je poznato da obuća koju žene nose može dobro ili loše utjecati na izgled zadnjice. Evo i kako koji tip obuće ima utjecaj na pozadinu. Svaki tip ženske obuće drugačije djeluje na zadnjicu žene, pa tako kad obujemo, naprimjer patike, zadnjica nam ne izgleda isto kao u sandalama s platformom.

Patike

U patikama zadnjica izgleda veće, zato što nam one omogućavaju da hodamo bez ograničenja i pružaju potpunu slobodu pokreta. S druge strane, upravo zbog toga zadnjica će izgledati spljošteno.

Ravna obuća

Svaka žena će, kada bira udobne cipele, posegnuti za onima s ravnim đonom. Kako zadnjicu čine tri mišića – gluteus maximus, medius i minimus, ukoliko ih sve vrijeme ne stežete dok stojite, oni su opušteni i zbog toga zadnjica izgleda kao da je “obješena”. Također, ravne cipele će naglasiti svaki estetski nedostatak vaših nogu kao što je ravno stopalo ili razlika u njihovoj dužini.

Blok štikle

Ovakve štikle pružaju veću stabilnost zbog deblje pete i zbog toga je težina tijela bolje raspoređena. Međutim, zbog toga što možete udobnije da stojite, zadnjica nije izbačena i izgleda ravno.

Štikle (2,5 – 5 cm)

Ovo je najudobnija verzija štikli i kratkoročno će učiniti da vaša zadnjica bude uzdignuta i čvršća. Međutim, mnoge dame ne vole ovu visinu potpetica jer smatraju da je “preniska”. Još jedan problem je taj što, ako vaši mišići nisu potpuno aktivni, naročito trbušni, tijelo pokušava da nadomjesti taj nedostatak tako što izbacuje zadnjicu i gura karlicu naprijed kako bi napravilo balans. Posljedica je bolan donji dio leđa.

Stileto štikle (5 – 10 cm)

Stileto štikle čine da zadnjica izgleda baš kako treba, kao savršena breskva – noge izgledaju duže, a zadnjica je podignuta i zaobljena. Međutim, duže nošenje stileto štikli može da dovede do slabijih mišića, lošijeg balansa tijela i krivljenja kičme.

Platforma štikle

Ovakve cipele ozbiljno ograničavaju pokretljivost stopala i zbog toga tijelo izgleda napeto i kruto. Zbog toga što stalno moramo da balansiramo s jedne strane na drugu, kukovi i zadnjica nisu poravnati i struk izgleda manje definisano.

Visoke štikle (preko 10 cm)

Na ovim štiklama bukvalno stojite na vrhovima prstiju i zadnjica izgleda manje. Zbog visine štikle pomjeramo centar gravitacije tijela, što može da dovede do krivljenja kičme i bolova u leđima. Iako će učiniti da vam zadnjica bude mala i prćasta, svaki korak bit će prava agonija.

Izvor: avaz.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.